MORTSEL – De datum van 5 april 1943 is zonder twijfel de donkerste bladzijde uit de geschiedenis van Mortsel en één van de donkerste uit de geschiedenis van ons land. Die dag vielen er bij een mislukt Amerikaans bombardement op de ERLA-fabrieken 936 doden, 1.342 gekwetsten en 89 vermisten. Bijna 800 woningen werden er beschadigd.

Dit tragische bombardement ligt dit jaar juist 75 jaar achter ons.

In de stad Mortsel worden daarom dit jaar een groot aantal evenementen georganiseerd om dit vreselijke bombardement te herdenken. Deze evenementen beginnen op Zaterdag 31 maart met een ritje op een heropgebouwde tram uit die tijd. Op 5 april 1943 werd tram 4408 gebombardeerd op het Gemeenteplein in Mortsel. De originele tram werd heropgebouwd en vertrekt op zaterdag 31 maart opnieuw voor een rit door Mortsel. Onderweg brengen de verhalen van een gids je terug in de tijd. Tickets zijn op voorhand te bestellen.

Op woensdag 4 april 2018 is er dan een academische zitting ‘5 april 1943 feiten en beleving’ door Kinderpsychiater Peter Adriaenssens, historicus Bruno De Wever, schrijver en historicus Pieter Serrien en Mark Van De Looverbosch als moderator. Dit gaat door in de Mark Liebrechtschouwburg om 20u.

Op Donderdag 5 april 2018 is er dan het Participatieproject ‘Geef hen een plaats in je hart’. Kom om 15.30u. naar het Stadsplein. Op het moment van het bombardement, om 15.35 uur, luiden de klokken en sirenes en staan we stil bij wat er 75 jaar geleden gebeurde. Neem daarna een foto van een slachtoffer mee naar huis en ‘geef hen een plaats in je hart’.

Van vrijdag 6 april tot en met 8 april 2018 is er ook nog de Tentoonstelling “Nooit meer oorlog”met ondermeer Schilderijen van Frank Ketels, Jo Vertommen en Els Vromans. En gedichten van Marcel Pira; etsen van Jules Van Ael; oude kinderwagens van Hilde Vervliet en filmfragmenten en foto’s in de Sint Benedictuskerk in Mortsel Dorp.

Voor meer informatie over dit alles kan je terecht op de website www.mortsel.be of voor tickets kan je terecht op het tel 03 / 444 17 17 en ook via mail naar info@mortsel.be. Want deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Mortsel mag nooit vergeten worden. En sterkt iedereen die het idee uitdraagt NOOIT MEER OORLOG.

Radio Frekwent  – www.frekwent.be .

Foto’s © Gazet van Hove.