KONTICH

Op de gemeenteraad van april jl. werd de heraanleg van 7 straten in Kontich-Kazerne unaniem goedgekeurd. Het gaat om 6 zijstraten van de Ijzermaalberg en de Scheihagenstraat. De bedoeling is om te starten met de werken in augustus/september in Kerkeland en Wilgstuk. Aansluitend zullen de Alfsberg, Vlierenpaal, Roosken en Haakstuk heraangelegd worden. De werken Scheihagenstraat zullen uitgevoerd worden in 2019.

Schepen van openbare werken, Willem Wevers (N-VA) : “Heel de wijk zal worden ingericht als een zone 30. Er wordt gewerkt met waterdoorlatende klinkers om op die manier zoveel mogelijk in te zetten op waterinfiltratie, om de waterproblematiek elders in Kontich-Kazerne te verkleinen. En omwille van de hoge parkeerdruk in de wijk hebben we het aantal parkeerplaatsen gemaximaliseerd, zonder het groen te verwaarlozen. Daarom kiezen we voor grote plantvakken, waar de nieuwe bomen alle ruimte krijgen om te groeien. Ik denk dan ook dat we een mooi evenwicht bereikt hebben tussen groen en parkeerplaatsen.”

Riolering

In de zijstraten van de Ijzermaalberg gebeuren geen rioleringswerken, omdat deze straten aansluiten op de Ijzermaalberg, waar de voetpaden vorige legislatuur vernieuwd zijn en de asfalt begin van deze legislatuur. Aangezien er in de Ijzermaalberg geen gescheiden rioleringsstelsel is aangelegd toen, heeft het voorlopig weinig zin dat in de zijstraten wel te doen omdat die dan toch meteen zouden uitkomen in een gemengd stelsel. Er zal wel gewerkt worden met infiltratiekolken. Dat wil zeggen dat het regenwater dat op de straat valt en zo in de straatkolken terecht komt, eerst de kans krijgt om ondergronds te infiltreren. Lukt dat niet omdat het grondwater te hoog staat, wordt het water afgevoerd via het gemengde stelsel.

Wevers : “In de Scheihagenstraat zal wel een gescheiden stelsel worden aangelegd. Die straat watert immers af in de richting van het Broekbos, waar we al het regenwater rechtstreeks op kunnen aansluiten. Het afvalwater wordt vanzelfsprekend afgevoerd naar de waterzuivering. Bovendien is er veel open bebouwing, wat maakt dat we met een gelijkaardige investering, veel meer regenwater kunnen afkoppelen dan in straten met voornamelijk gesloten bebouwing.”

Buurtparkje

De doorgang van de Groene Weg naar de Scheihagenstraat zal niet meer bruikbaar zijn voor gemotoriseerd verkeer. Dit stukje wordt aangelegd als groen buurtpleintje met bomen, waar fietsers en voetgangers wel nog door kunnen steken. Wevers : “Op die manier maken we de buurt nog wat aangenamer en kunnen we de overbodige verharding een stuk beperken, wat dan weer een pluspunt is om de waterproblematiek in de gemeente aan te pakken. Vele kleintjes maken één groot is een spreekwoord dat hier perfect op van toepassing is.”

Budget

Het totale budget voor de werken bedraagt 2,9 miljoen euro. Het gemeentebestuur voorziet 1,7 miljoen euro voor de wegeniswerken, terwijl Water-Link 1,2 miljoen euro uittrekt voor de rioleringswerken. Wevers : “Deze investering zal ook niet de laatste zijn. Ook in de Beemdenlaan, Ooststatiestraat, Hofstraat en Wipstraat zal dit jaar nog een heraanleg gebeuren. In Waarloosveld en de Edegemsesteenweg zijn de werken volop bezig. Maar ook de komende jaren zal nog héél veel geïnvesteerd moeten worden in voornamelijk fiets- en voetpaden. Dat is wat mij betreft prioriteit nummer 1 voor komende legislatuur.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.