Stefan van der Stigchel

Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie en gespecialiseerd in aandacht en concentratie aan de universiteit van Utrecht foto : ©Stefan van der Stigchel

www.doorbraak.be – door David Geens .

Thuis werken of telewerken dringt nu door als het nieuwe normaal. Ook voor de crisis werd het al als zaligmakende oplossing naar voren geschoven. Geen enerverende files meer. Lekker in makkelijke kleding werken. Veel meer baas over eigen tijd. Er zou zelfs winst zijn voor de werkgever want hij kan ruimte besparen met flexdesks en we zouden allemaal productiever zijn.

‘We merken dat in de huidige situatie het behoorlijk moeilijk kan zijn om thuis te werken. Afwisselend onze aandacht geven aan werk, kinderen die les moeten krijgen en een partner die iets wil bespreken, is niet bevorderend voor onze productiviteit’, volgens professor van der Stigchel. Alle activiteiten die geen automatisme zijn, doen een beroep op ons werkgeheugen. Het verhaal van de multi-taskende mens is een fabel. Slechts één proces kan actief beroep doen op ons geheugen.

‘Het is net het afwisselen tussen taken dat heel vermoeiend is’, heeft van der Stigchel al aangetoond in onderzoek. Daarom is het belangrijk om bij telewerk heel duidelijke afspraken te maken met jezelf en met je omgeving. ‘Maak duidelijk dat wanneer je aan het werk bent, je eigenlijk niet thuis beschikbaar bent.’

Het is echter even belangrijk om pauzes in te plannen. ‘Maak dus zeker ook gebruik van de voordelen van thuis werk. Plan rust in door overdag eens naar de winkel te gaan of de kinderen van school te halen. De beste manier om je concentratie te verbeteren, is tijdig pauzes te nemen’, volgens professor van der Stigchel.

Nog opvallend is dat professor Van der Stigchel met een onderzoek heeft aangetoond dat we in een online vergadering we veel energie verspillen door naar ons eigen beeld te kijken. ‘Het is alsof we de ganse tijd in een handspiegel zouden kijken tijdens een vergadering.’ De professor denkt dan ook dat van zodra de situatie zich terug wat normaliseert, er een aantal dingen zullen veranderen. We zullen meer van thuis werken, maar vergaderingen en contacten zullen toch best op kantoor blijven gebeuren, hoewel daar ook aanpassingen nodig zijn.

Luister naar alle tips van de professor in onze podcast. Voor wie nog meer wil weten is er ook zijn boek Concentratie, gefocust blijven in tijden van afleiding.

Beluister het volledig interview :

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

David Geens
David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.
Foto’s (c) Gazet van Hove.