Elke Belg die op reis is in het buitenland moet vanaf 1 augustus een formulier invullen voordat hij weer terugkeert naar ons land.
Wie terugkomt van z’n vakantie is vanaf 1 augustus verplicht om binnen de 48 uur voor de terugreis een aantal gegevens bezorgen aan de FOD Volksgezondheid door een Passenger Locator Form in te vullen. Het formulier kan op travel.info-coronavirus.be online ingevuld en doorgestuurd worden. Het geldt voor iedereen vanaf 16 jaar. Kinderen onder de 16 jaar moeten geregistreerd worden op het formulier van de ouders. Voor wie ouder is dan 16 jaar moet het formulier apart doorgestuurd worden. De verplichting is er voor iedereen die België in reist. Wie met het vliegtuig of een boot naar België komt moet het formulier altijd invullen. Mensen die met een ander vervoermiddel (bus, auto, trein, …) naar België komen moeten het formulier enkel invullen als ze meer dan 48 uur in het buitenland verbleven. De kleurcode van je vakantiebestemming heeft geen belang. Of die nu groen, oranje of rood is, iedereen moet het formulier invullen.
Wie het formulier heeft ingevuld, ontvangt via e-mail een QR-code. Dat is meteen de bevestiging dat de registratie gelukt is. Krijg je die QR-code niet, dan is je poging mislukt en moet je de procedure herhalen. De QR-code is vooral belangrijk voor reizigers die het vliegtuig nemen, want zij moeten die code tonen wanneer ze op het vliegtuig stappen. Reizigers die niet over een smartphone beschikken moeten de ingevulde papieren versie bij zich hebben. Kom je uit een regio met een hoog risico op besmetting, dan ontvang je een sms die je waarschuwt dat je verplicht in quarantaine moet en een test moet laten uitvoeren. Daarvoor neem je contact op met de huisarts. Je krijgt een tweede sms met een bewijsstuk waarmee je de coronatest kunt laten uitvoeren.
De overheid wil op met deze gegevens een overzicht hebben van wie waar en wanneer is geweest. Zo wordt het makkelijker om reizigers op te volgen als er ergens in het buitenland een besmettingshaard blijkt te zijn of kun je verwittigd worden als medepassagiers op je vliegtuig, boot of trein besmet blijken te zijn.
Foto’s (c) Gazet van Hove.