Zorg dat je niets mist door griep : haal een griepprik

Wist je dat elke winter één op de tien mensen griep krijgt ? Bescherm je tegen de ziekte en haal vanaf half oktober je griepprik.
Een vaccinatie maakt de kans dat je griep krijgt een stuk kleiner. Vraag ernaar bij je huisarts.
Waarom haal je best een griepprik ?
Ben je 65-plusser, ben je zwanger of heb je gezondheidsproblemen zoals diabetes, een ziekte van longen, hart, lever of nieren ? Dan is het risico op complicaties door griep veel hoger. Daarom laat je je best vaccineren vanaf half oktober. Zo heb je de beste kans om geen griep te krijgen in de winter. Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte verergert.
Elk jaar zijn er andere griepvirussen. De Wereldgezondheidsorganisatie stemt het vaccin af op het griepvirus dat waarschijnlijk zal overheersen in het najaar. Omwille van de COVID-19-epidemie is het dit jaar extra belangrijk dat risicogroepen zich maximaal laten vaccineren tegen de griep. Ook voor gezonde personen vanaf 50 jaar wordt de griepprik dit jaar aanbevolen. Zo vermijden we dat de ziekenhuisbezetting te hoog zou worden bij een eventuele tweede coronagolf.
Hoeveel kost je griepvaccin ?
Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan ongeveer 7 euro. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort en hoeveel je griepvaccin precies kost ? Vraag het je huisarts of apotheker.
Meer info : www.griepvaccinatie.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.