Het lokaal bestuur Kontich wil meer wilde bijen op haar grondgebied. Daarvoor zijn meer bloemen nodig, maar niet zomaar om het even welke bloemen. Daarom schakelde het bestuur de hulp in van de gespecialiseerde medewerkers van Natuurpunt. Zij zullen een onderzoek uitvoeren en een plan uitwerken voor de gemeente.
“We rekenen daarnaast ook op een aantal gespecialiseerde vrijwilligers uit onze gemeente om het onderzoek aan te vullen” zegt Marleen Van den Eynde schepen van dierenwelzijn. “Maar eigenlijk kan ook gewoon iedereen meedoen. Bijvoorbeeld door in zijn of haar tuin of wegberm de bijen te inventariseren. De wilde bij is een kieskeurig beestje, vertelden de specialisten van Natuurpunt me. Niet elke bloem is even goed voor elke wilde bij en een bijenhotel is slechts bruikbaar voor 3 op de 10 wilde bijen. Het is dan ook niet zo eenvoudig de wilde bij te helpen. Er is kennis van zaken nodig.”
“Het is duidelijk dat een doordacht wilde bijenbeleid gestoeld is op voorafgaand onderzoek” vult Wim Claes, schepen voor groenvoorziening aan. “Eerst willen we weten welke bijensoorten aanwezig zijn en welke bloemen er al groeien op ons openbaar domein. Pas dan kunnen we concrete maatregelen nemen. Ondertussen zijn er wel al algemene maatregelen mogelijk. Bijen hebben bloemen nodig. Een goede maatregel is daarom bijvoorbeeld om bloemen minder snel te maaien zodat ze langer bloeien en bijen er zich langer mee kunnen voeden. Maar daarvoor staan nog niet alle inwoners open. Met dit project willen we het beheer nu verder wetenschappelijk onderbouwen zodat we de juiste beslissingen kunnen nemen”
Het Kontichse schepencollege selecteerde in samenspraak met de groendienst en dienst omgeving een aantal onderzoeksgebieden waar Natuurpunt met studie aan de slag zal gaan om bijen en bloemen te inventariseren verspreid over heel Kontich en Waarloos. “We hopen op deze manier meer draagvlak en betrokkenheid te krijgen bij de bevolking voor het extensief beheer dat nodig is om bijen, maar ook vlinders, hommels en biodiversiteit in het algemeen mee in stand te houden” besluit schepen Wim Claes.
Foto’s (c) Gazet van Hove.