Hove : “Een prachtig staaltje techniek met een magistrale klank”

Onderwijs Ma’GO!

Sinds enkele jaren heeft Ma’GO! Hove een orgelklas. De lessen gaan door in de mooie Sint-Laurentiuskerk op een prachtig gerestaureerd historisch orgel uit de achttiende eeuw. Een bijzondere ervaring om er wekelijks les te krijgen, zo vindt ook Marc Boodts.

Dag Marc, wil je je even voorstellen ?

Marc : “Ik ben 71 jaar. In mijn jonge jaren heb ik notenleer en pianoles gevolgd. Door mijn studies en zowat vijfenveertig jaar in een technische en maritieme omgeving heb ik geen tijd meer gehad om nog één toets aan te raken. Eens met pensioen heb ik de gelukkige ervaring gehad om mijn orgelleerkracht, Annelies Focquaert, te ontmoeten. Sindsdien volg ik bij haar orgelles. Anderzijds wil ik altijd met iets bezig zijn : lezen, modelbouw en vrijwilligerswerk, maar muziek speelt hierbij de hoofdtoon. Daarnaast maak ik ook graag tijd vrij om met vrienden een koffie te gaan drinken in het koffiehuis in de buurt. Ik kijk uit naar het moment waarop dit terug kan.”

Wat betekent orgel spelen voor jou ?

Marc : “Het orgel als instrument is een prachtig staaltje van techniek en de klank is magistraal. De mogelijkheden lijken mij onbegrensd en het klassieke repertorium is ongekend uitgebreid en indrukwekkend. Orgel spelen betekent voor mij : de formidabele ervaring om muziek te maken zoals dat op geen enkel ander instrument mogelijk is. Ik voel mij zeer gelukkig dat ik mijn leerkracht vanuit Berchem naar Hove ben gevolgd want haar aanwijzingen en verbeteringen op vlak van techniek en interpretatie zijn elke les weer een openbaring. Het instrument in de kerk van Hove heeft ook een bijzondere klank. Het is een moeilijk instrument en de stukken leren vraagt veel inzet en inspanning, maar het resultaat geeft veel voldoening. Annelies heeft mij ook kennis laten maken met de romantische orgelmuziek van César Franck en L.J.A. Lefébure-Wely. Voor mij onontgonnen terrein, maar wonderbaarlijk mooie muziek.”

Hoe ervaar je code rood ?

Marc : “Ik ben blij dat we nog één op één les kunnen volgen, want tijdens de lockdown van vorig jaar vond ik het digitale gedoe maar niets. Het daadwerkelijk les volgen biedt veel meer kansen op vooruitgang. De verbeteringen, aanwijzingen en het voorspelen geven een directe kijk op interpretatie en techniek.“

Zijn er dingen die je mist ?

Marc : “Collectieve lessen zijn belangrijk. Men kan veel bijleren uit wat medestudenten spelen. Ik mis het dat niet meer te horen. Annelies heeft mij in de vorige jaren laten kennismaken met de romantische klassieke muziek, geschreven voor harmonium. De klank van dit instrument was verrassend rijk en warm, het is een ervaring die ik soms wel mis. Ik mis ook de nodige tijd om eerder ingestudeerde stukken te herhalen en bij te houden.”

Waarmee ben je nu in de orgelklas bezig ?

Marc : “Ik ben nu bezig met preludes van Johann Sebastian Bach en van L.J.A. Lefébure-Wely en met pedaaloefeningen uit een Nederlandse methode. Voor Begeleidingspraktijk doen we harmonisatieoefeningen. Ik maak ook regelmatig zelf een bewerking van een orkest- of koorwerk voor orgel en wanneer de tijd het toelaat, spelen we zichtleesoefeningen.”

Is er iets waarnaar we mogen uitkijken ?

Marc : “De bewerking van de aria ‘Waft Angels in the Skies’ uit een oratorium van G.F. Händel blijkt nu moeilijker dan gedacht, maar ik kijk zelf uit naar hoe het in de loop van de tijd zal kunnen evolueren tot een mooi en breed geheel. En ik hoop het dan op een leerlingenconcert in de kerk te kunnen laten horen !”

www.ma-go.be .

Foto’s © Gazet van Hove.