Straatvinken : tel het verkeer op donderdag 20 mei

Regio

Straatvinken is een jaarlijks telmoment om na te gaan hoe gezond het verkeer is in onze straten. Tijdens het telmoment noteren burgers gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en voertuigen er door hun straat passeren. Dit jaar vindt het telmoment plaats op donderdag 20 mei van 17.00 tot 18.00 uur.

Tel mee op donderdag 20 mei om de samenstelling van het verkeer te kennen van de straat waar je woont, werkt, sport of naar school gaat. Met een handige tel-tool of papieren formulier tellen we het aantal voetgangers, fietsers en voertuigen (auto’s, bussen, bromfietsen,…). Als we met ons allen een uur lang tellen, kunnen onze wetenschappers analyseren of de ‘modal shift’ gerealiseerd wordt en het verkeer duurzamer wordt. Hoe meer tellers, hoe fijnmaziger de data om daar volgend jaar op voort te bouwen.

De modal split toont hoe de straat gebruikt wordt door de verschillende vervoerswijzen. Het woord ‘modal’ betekent vervoerswijze, dus het middel dat gebruikt wordt voor verplaatsingen. Het woord ‘split’ verwijst naar de verdeling. De ‘modal split’ of de verdeling van de vervoerswijzen is dus een maat die iets zegt over de vervoerswijze die gekozen wordt. De modal split berekenen is niet enkel relevant om een idee te krijgen van de uitstoot van vervuilende stoffen, maar ook van de leefbaarheid van straten, de verkeersveiligheid en de toeristische aantrekkingskracht van een stad of dorp. De modal shift geeft aan hoe de modal split jaar na jaar evolueert. Om tegen 2030 de mobiliteitsdoelstellingen te halen moeten we gemiddeld elk jaar opnieuw een modal shift van minstens 2 à 3 procent naar meer duurzame vervoerswijzen realiseren.

Alle info op www.straatvinken.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.