Vlaams Belang “bezorgd om persvrijheid” na gerechtelijk onderzoek tegen ‘t Scheldt

door Pieter Van Berkel in palnws.be .

Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans kaartte de kwestie donderdag aan bij minister van Media Benjamin Dalle (CD&V), tijdens de Commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Op verzoek van de Mechelse onderzoeksrechter viel de politie op 22 april binnen op adressen gelieerd aan ‘t Scheldt. Daarbij werden onder meer computers in beslag genomen. Een medewerker bracht vier uur in de cel door alvorens te worden ondervraagd. Volgens het parket kaderen de invallen in “een gerechtelijk onderzoek betreffende aanzetten tot haat, inbreuken op de telecomwetgeving en elektronische ‘belaging’ van Open Vld-woordvoerster Zelfa Madhloum”.

Slootmans stelt zich vragen bij de strafrechtelijke kwalificaties die daarbij aangehaald werden. “Wie ‘belaging’ zegt, denkt al snel aan de zaak-De Pauw of -Van Ranst, waarbij nachtelijke sms’jes of hijg- of dreigtelefoons plaatsvinden”, zegt het Vlaams Parlementslid. “Hier ging het specifiek over welgeteld vier artikels op een website. Het is misschien niet aan ons om de balans op te maken of een waardeoordeel te maken wat wel of niet onder die categorie mag vallen. Het is op zijn minst wel opmerkelijk dat men dat onder ‘belaging’ gaat klasseren.”

Signaal 

Het Vlaams Parlementslid vroeg aan Dalle om een duidelijk signaal te geven tegen de “beknotting van journalistieke vrijheid”“U hebt het gedaan voor Apache en Landinvest en de privédetectives, u hebt toen gezegd dat persvrijheid fundamenteel is en te allen tijde moet worden gerespecteerd”, aldus Slootmans. “U zei dat onafhankelijke journalistiek onmogelijk was zonder respect voor het bronnengeheim.”

“De genomen acties bij ‘t Scheldt kaderen in een gerechtelijk onderzoek”, antwoordde Dalle. “Het gaat om een lopend gerechtelijk onderzoek waar ik uiteraard geen positie over inneem. Ik respecteer – dat spreekt voor zich – de uitspraken van de bevoegde autoriteiten en rechtbanken in dergelijke discussie. Los daarvan weet u dat ik heel veel belang hecht aan een onafhankelijke journalistiek en aan een vrije pers. Daarbij speelt het bronnengeheim een fundamentele rol. Of de persvrijheid en het bronnengeheim hier aan de orde zijn, kan ik niet bevestigen.”

Slootmans neemt geen genoegen met dat antwoord. “Het is al te gemakkelijk om de ogen te sluiten door te zeggen dat het om een lopend onderzoek gaat en dat het een zaak van het gerecht is”, klinkt het. De Vlaams Belanger verwijst onder meer naar de uitspraak van econoom Geert Noels, die de feiten “een rechtsstaat onwaardig” noemde.

de krant voor Hove …