Politie : Korpschef HEKLA sprak op Hovese gemeenteraad

korpschef bij radio Zuidrand

Op de jongste Hovese gemeenteraad kwam korpschef Ivo Vereycken van de politiezone HEKLA (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) duiding geven over de werking van het korps.

De korpschef woont al ettelijke jaren in Edegem en fietst en wandelt wekelijks door zij werkingsgebied. Hij is dus op de hoogte van wat er leeft in de regio. Twee jaar geleden nam hij deze functie op.

In het verleden was er een tekort aan personeel in de HEKLA-zone, maar de kredieten zijn verhoogd zodat het personeelskader volledig werd ingevuld.

In Hove is er een wijkkantoor voor de politiewerking. De agenten kregen de opdracht om één late shift tijdens de week te draaien en per maand ook één weekeinde tijdens uren dat het zinvol is. Ze moeten buiten op straat zichtbaar aanwezig zijn.

Er zijn in de zone permanent 24/24 u. minstens twee ploegen voor dringende interventies op de baan. Zij kunnen in deze moeilijke tijden onmiddellijk versterking krijgen van twee extra ploegen.

Overlast en hangjongeren

Dit is een echt probleem, in alle betrokken gemeenten van de politiezone. In Hove situeert zich dit vnl. in Frijthout en het gemeentepark. De politie probeert in de “hete zones” zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Er is een duidelijk probleem met minderjarigen. Zodra ze een politiecombi zien aankomen stuiven ze in alle richtingen weg en laten alle afval (flessen, glas, blikjes, pizza-dozen, …) achter. Om een PV (proces-verbaal) of een GAS-boete (gemeentelijke administratieve sanctie) op te stellen moet de dader minstens 16 jaar zijn. Onder de 16 jaar heerst er een bepaalde mate van straffeloosheid. De agenten moeten immers kunnen bewijzen dat dader X een blikje op de grond gooide. In Hove heeft het schepencollege beslist dat men na een bepaald uur niet meer met drank op de openbare weg mag rondlopen.

Bodycams zijn op komst

De gemeenteraad keurde na de voordracht van de korpschef unaniem het zichtbaar gebruik van mobiele camera’s type bodycam in het kader van de politieopdrachten goed.

Een probleem bij politie-interventies is dat een aantal omstaanders vaak een grote mond hebben en de politieagenten blijven provoceren om iets uit te lokken. Mobiele camera’s, bevestigt op het uniform van de agenten, werkt ontradend. In een gespannen sfeer neemt men immers alles op (beelden, geluid) en de toestand kalmeert vrij snel.

De bodycams zijn geleverd, de agenten zullen nog een opleiding krijgen in het gebruik ervan.

Corona

Einde van de maand juni hebben de studenten en scholieren met hun examens gedaan, dan lonkt de vakantie en zullen er wel een aantal “bevrijdingsfuiven” doorgaan. De politie zal de dan heersende coronamaatregelen met gezond verstand laten opvolgen.

Foto’s © Gazet van Hove.