PVDA-sympathisant achtervolgt en bedreigt Filip Dewinter : “Hij riep varkenskop, racist en ‘we gaan u pakken’”

Parket laat camerabeelden analyseren, woordvoerder Kristof Aerts : “Ook op niveau van Parket is Oussama S. bekend voor diverse feiten”

betrokken in incident met FDW

Volgens Het Laatste Nieuws raakte Filip Dewinter gisteren betrokken in een “vechtpartij”. Daarbij zou een 30-jarige man, Oussama Y. klacht hebben ingediend tegen het Vlaams Parlementslid nadat hij hem tijdens een vechtpartij “een kniestoot” zou hebben gegeven. Bij de Antwerpse politie klinkt het alvast genuanceerder. Woordvoerder Wouter Bruyns bevestigt dat bij aankomst geen ‘vechtpartij’ is vastgesteld. Het was Vlaams Belang zelf dat de politie had opgebeld. Aan PAL NWS legt Filip Dewinter uit dat de man in kwestie hem bewust met de fiets achtervolgde tot voor het Antwerpse partijsecretariaat. Uit onderzoek van zijn sociale media blijkt het te gaan om een linkse activist met PVDA-sympathie die een afkeer heeft tegenover politie, Vlaams Belang, ‘zionisten’ en Bart De Wever.

Op het moment dat de Antwerpse politie ter plaatse kwam bleek er van een “vechtpartij” geen sprake te zijn. “Wij hebben enkel genoteerd wat beide betrokkenen hebben verklaard”, legt Bruyns uit. “Er zijn camerabeelden die zullen geëxploiteerd worden en die zullen overgemaakt worden aan het parket.”

Parketwoordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket bevestigt op de hoogte te zijn van de feiten maar is in afwachting van het proces-verbaal. “Wij starten een onderzoek en zullen in elk geval de camerabeelden laten analyseren. De verklaringen van betrokkenen lopen momenteel sterk uit elkaar”. Ook op het niveau van het Parket blijkt Oussama S. bekend voor diverse feiten, bevestigt de woordvoerder.

Screenshot Facebook Oussama S.

Volgens een eerste bericht in Het Laatste Nieuws waarin voornamelijk de versie van Oussama Y. leek te weerklinken kreeg hij gistermiddag een ‘kniestoot’ van het Vlaams Parlementslid. De twee zouden “in een discussie verwikkeld zijn geraakt”, waarna Y. aangevallen werd.

Maar dat ontkent Filip Dewinter formeel. Bij aankomst van de politie was er geen vechtpartij aan de gang, zo bevestigt ons woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. Hij bevestigt ons ook, zonder meer details, “dat de man niet onbekend is bij onze diensten”.

Oussama S. over Jos D’haese : “1 van de weinigen die effectief durft te zeggen waar het op staat”

Bij nazicht van het Facebookprofiel van de man blijken er toch heel wat activistische boodschappen gepost te zijn. Zo verwijt hij in een bepaalde post bijvoorbeeld N-VA burgemeester Bart De Wever persoonlijk verantwoordelijk te houden “voor elke daad van racisme geweld en discriminatie bij de politie”.

Ook op politiediensten heeft hij het gemunt : “Stop straffeloosheid dat beschermt (sic) wordt door een uniform”. Ook zijn afkeer van Vlaams Belang blijkt duidelijk uit zijn Facebookposts. Zo vraagt hij “al zijn vrienden die op VB zouden gestemd hebben hem te verwijderen als vriend”.

Hij heeft ook nog een boodschap voor wie op VB gestemd heeft : “Jullie staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis”

Tenslotte vinden we ook nog een positieve boodschap over PVDA Vlaams Parlementslid Jos D’haese. Daarover schrijft hij dat hij “1 van de weinigen is die effectief durft te zeggen waar het op staat”.

Filip Dewinter : “Hij riep varkenskop, racist en ‘we gaan u pakken’”

PAL NWS sprak vanmorgen met het Vlaams Parlementslid en tekende alvast gedetailleerde verklaring op van Filip Dewinter.

Oussama S. vindt dat Jos D’haese (PVDA) 1 van de weinige is die durft zeggen waar het op staat

“Wat gisteren gebeurde is helaas ‘business as usual’. Altijd het zelfde verhaal. Tegenwoordig rijd ik vaak met de fiets in Antwerpen en ik kwam van een tentoonstelling in het Paleis op de Meir. Toen ik op de Leien aankwam, ergens ter hoogte van de Nationale Bank, kruist een jonge gast op een Velofiets van ‘t stad mij en die roept iets naar mij. Wat precies kon ik niet horen. Maar ik schonk er verder geen aandacht aan dus ik rijd rustig verder.”

Volgens Dewinter kruiste hij de man eerst in tegengestelde richting, waarna die hem zou gevolgd zijn tot voor het VB-secretariaat.

“Aangekomen aan het rode stoplicht, op zo’n tweehonderd meter van ons secretariaat, merk ik dat hij rechtsomkeert gemaakt had. Hij was mij dus gevolgd en kwam naar mij toe. Vanaf daar begon het. Daar schreeuwde hij me beledigingen toe. Hij riep “varkenskop”, “racist” en “we gaan u pakken”. De klassieke verwijten die ik al dikwijls naar mijn hoofd kreeg geslingerd. Zeker als je door Antwerpen rijdt is dat helaas schering en inslag. Zoals ik steeds doe geef ik daar geen gevolg aan en ga ik nooit in discussie. Mocht ik dat doen hier in Antwerpen (lacht), dan is dat een voltijdse dagtaak, denk ik.”

“In Het Laatste Nieuws stond dat hij van de tram stapte : maar hij achtervolgde mij met een ‘Veloke’”

“Dus ik rijd verder met de fiets en ik stop vlak voor het secretariaat om de deur open te doen. Tegen dat moment is dienen tiep daar ook gearriveerd. Dus het verhaal dat in Het Laatste Nieuws stond dat hij van de tram stapte en dat hij een incident had omdat ik hem zou beginnen uitschelden zijn slaat nergens op. Waarom zou ik een totaal onbekende mens die ik nog nooit in mijn leven gezien heb uitschelden ?”

Dewinter geeft toe dat hij op een gegeven moment de situatie beu was en spoorde de man aan te vertrekken.

“En daar begint hij opnieuw tegen mij te roepen. Ik sta nu voor de deur van het secretariaat dus ik stap op die kerel af. En ik zeg hem : ‘vriend, stop ermee wandel door, je wordt hier gefilmd door drie camera’s van mijn kantoor. En je wordt nog eens gefilmd door een politiecamera die daar ook al een tijd hangt omwille van de vele incidenten die er al zijn geweest.”

Het incident dat zich afspeelt voor de deur van het VB-secretariaat in Antwerpen blijft ook niet onopgemerkt.

voorloper PVDA

“Hij geeft daar geen gevolg aan. Op een bepaald moment zeg ik kordaat tegen hem : ‘ga nu weg’. Ik zeg hem dat kordaat en duidelijk. Op dat moment geeft hij mij een duw tegen mijn schouder, nog steeds met zijn fiets aan zijn ene hand. Ondertussen belt een collega vanop het secretariaat de politie.”

“Uit zijn Facebookpagina kan je afleiden dat het een PVDA-militant is”

“De man in kwestie blijkt een politiek activist te zijn. Dat zie je aan zijn Facebookpagina. Daaruit kan je afleiden dat het wellicht een PVDA-militant is. Ik had ook het gevoel dat het geen onbekende was voor de politie. Op het moment dat hij doorhad dat we de politie gebeld hadden riep hij plots. Ik ga zelf de politie bellen want jij hebt me beledigd. Zoals zo vaak draaien ze de zaak dan om. Of hij dat gedaan heeft weet ik niet. Ik heb hem wel gevraagd te blijven staan tot de politie zou toekomen.”

Volgens Filip Dewinter moest de man door de tussenkomende politiepatrouille tot bedaren gebracht worden in de politiecombi.

“De politie was ook snel ter plaatse en ze hebben die man ook drie kwartier geïmmobiliseerd in de combi. Je zag trouwens op de foto van HLN hem met een vuist uit de politiecombi hangen, terwijl een agent hem probeert te kalmeren. De man was helemaal geëxciteerd. De politie heeft een proces-verbaal van de feiten opgemaakt.”

Filip Dewinter kreeg ooit gedurende één jaar persoonlijke bescherming door de politie na ernstige bedreigingen.

“Ik heb ooit een jaar persoonlijke bescherming moeten krijgen. Ik ben dus voorzichtig geworden”

“Ik heb ook begrepen dat hij zelf journalisten begon op te bellen. De Gazet van Antwerpen heeft daar een klein stukje aan gewijd, vrij correct weergegeven, als je ‘t mij vraagt. Zijn verhaal en mijn verhaal. Ik las ook dat hij eerst drie dagen werk-onbekwaam zou zijn. Hoe dat zou gebeurd zijn is me een raadsel.” 

Het Antwerpse gemeenteraadslid en Vlaams Parlementslid is formeel : er was geen sprake van een ‘vechtpartij’.

Ik heb die man niet aangeraakt. Ik heb me wel ‘groot gemaakt’ en gezegd ga nu weg, zodat hij uit de ingang van het secretariaat is gedreven. U moet weten, op dat moment is er nog weinig volk, dus ik probeerde die man buiten het gebouw te houden.”

“Eens zo iemand binnen geraakt is het een heel ander verhaal. Ik weet niet of hij gewapend is natuurlijk. Ik heb het allemaal al eens meegemaakt. Ik ben ooit met wapens bedreigd. Ik heb ooit een jaar persoonlijke bescherming moeten krijgen door de politie. En ik ben al eens met een mes bedreigd geweest. Die verhalen zijn intussen gekend. Na alle ervaringen ben ik dus zeer voorzichtig geworden.”

Bron : Eigen Berichtgeving .
Foto’s (c) Gazet van Hove.