Voorpost betoogt voor vrije meningsuiting

en tegen veroordeling van vier van haar leden

Mechelen

Zondagnamiddag hebben in de Mechelse binnenstad onder een stralende zon ongeveer zo’n 750 leden en sympathisanten van de Vlaams-nationalistische actiegroep Voorpost betoogd voor de vrijheid van meningsuiting.

Aanleiding voor deze betoging was het feit dat vier leden van Voorpost recent werden veroordeeld door de correctionele rechtbank van de Dijlestad voor een staande manifestatie met een spandoek met de tekst “stop islamisering”. Voorpost voerde deze actie omdat enkele dagen eerder ettelijke tientallen islamieten een publieke gebedsstonde hielden op de Mechelse Grote Markt zonder zich iets aan te trekken van de geldende coronamaatregelen. De Mechelse politie liet toen begaan. De Voorposters werden bij hun actie wel zeven uren opgesloten in de Mechelse politiecellen. Ze verwijzen hier naar minister Bart Somers (VLD) die de politie toen zou bevolen hebben hen aan te houden.

De veroordeling van de vier leden van Voorpost kwam reeds uitgebreid in de pers en in het federaal parlement ter sprake. Verschillende juristen, ook ter linkerzijde, veroordeelden deze uitspraak van de Mechelse rechtbank. Ze hekelen de beperking van de vrijheid van meningsuiting. Als men niet meer mag betogen tegen de islamisering, dan mag men ook niet meer betogen tegen kernenergie, de kapitalisten, het patronaat, rechts, links, het centrum, de paus van Rome, enz …Voorpost gaat in beroep tegen de uitspraak van de Mechelse rechtbank.

Rustige betoging zonder incidenten

De betoging was een kleurrijke aangelegenheid. Er werden slogans geroepen tegen de inperking van de vrije meningsuiting en tegen de islamitische jihad (heilige oorlog).

Na de stoet was er nog een korte meeting aan het stationsplein met een folkoptreden en enkele toespraken van leden van Voorpost.

Men had ook drie politici uitgenodigd om als gastspreker op te treden : Bart De Wever, Jean-Marie Dedecker en Tom Van Grieken. De twee eersten lieten zich verontschuldigen zodat enkel de VB-voorzitter het spreekgestoelte opklom. Hij stelde dat ze met alle middelen zullen opkomen voor de vrijheid van meningsuiting, verwijzend naar Voltaire, en ze Voorpost zullen blijven steunen. In het publiek hoorden we aanwezigen zeggen : “Vandaag Voorpost, morgen het VB en overmorgen de N-VA. Zo werkt de Vivaldi-dictatuur”.

De politie leidde de betoging in goede banen. Er deden zich geen incidenten voor. Nadien verdiende de Mechelse horeca nog een stevige stuiver aan de betogers, want de terrassen waren onmiddellijk volzet.

Foto’s © Gazet van Hove.

.