MORTSEL

Op donderdag 24 februari reizen we onder leiding van meesterverteller Johan Op de Beeck naar het Frankrijk van de 17de en 18de eeuw. We duiken samen in het fascinerende leven van Lodewijk XIV, de vorst die op vijfjarige leeftijd de troon besteeg en 72 jaar koning van Frankrijk zou blijven. 

File:Louis XIV of France.jpg
Lodewijk 14, schilderij in het Louvre, Parijs

Onder zijn bewind groeide Frankrijk uit tot de machtigste natie van Europa. Hij voerde tientallen jaren oorlog, ook bij ons in de Lage Landen. Zijn leven leest als een roman, vol intriges, minnaressen, mysteries en fenomenale kunst- en bouwprojecten met Versailles als hoogtepunt. Zijn absolute macht kreeg hij bij de gratie van God en werd gesymboliseerd door de alles verlichtende zon. Lodewijk XIV inspireert en intrigeert. Johan Op de Beeck legt uit wat zijn historische betekenis was en waarom deze vorst, zonder het te willen, de Verlichting in gang zette. 

Muziek was overal in het leven van Lodewijk XIV : van religieuze muziek bij de mis tot ingetogen kamermuziek in klein gezelschap. Gitaarmuziek kon hem in het bijzonder bekoren en hij bespeelde het instrument ook zelf. De lezing wordt daarom afgesloten met een muzikaal luik. Het ensemble Argimina noemt zichzelf een nieuw trio voor oude muziek en wordt voor de gelegenheid uitgebreid met een vierde muzikant. Zang, fluiten, luit en een barokviool zorgen voor een sfeervolle afsluiter. 

Praktisch

Donderdag 24 februari om 20.00 uur.
Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig-Kruisstraat 16 in Mortsel. 
De ticketverkoop start op 3 januari via bibkwintet.bibliotheek.be of aan de balie van de bibliotheek. 
Prijs : € 10 (V.V.K.), € 13 (kassa, onder voorbehoud van ruimte en beschikbare tickets).