door Anton Schelfaut in palnws.be .

De VRT besliste eind juli om 19 afleveringen van F.C. De Kampioenen te schrappen wegens racisme, homofobie of seksisme. Die beslissing veroorzaakte heel wat ophef, en ook de PAL NWS-lezers zijn het er bijna unaniem over eens dat VRT hiermee haar boekje te buiten gaat. Dat blijkt uit de resultaten van de vorige Vraag van de Week.

210 lezers van PAL NWS gaven vorige week hun mening over de beslissing van de openbare omroep om 19 afleveringen van F.C. De Kampioenen niet meer uit te zenden of online ter beschikking te stellen via VRT NU. Het gaat om afleveringen die racistische, seksistische, homofobe of stereotiepe opmerkingen zouden bevatten. Ook afleveringen waarin een recent veroordeelde gastacteur te zien is, werden geschrapt. 207 respondenten (99 procent) vinden de beslissing van de VRT te vergaand en willen dat de culturele censuur van het verleden stopt.

Slechts drie respondenten (1 procent) zijn van mening dat de humor in de gewraakte afleveringen ongepast is in de huidige tijdsgeest en deze bijgevolg gecensureerd moeten worden.

“De Stasi”, de geheime en gevreesde politie in wijlen (1949-1990) het Arbeidersparadijs D.D.R. (Duitse Democratische Republiek)

“DDR-toestanden”

“Of je nu fan bent van De Kampioenen of niet, censuur kan en mag gewoon niet”, motiveert lezer Werner zijn antwoord. “Dit zijn DDR-toestanden waarbij de apparatsjiks beslissen waar we nog mee mogen lachen en bij uitbreiding wat we denken. Er is overigens niets racistisch aan de bewuste afleveringen, met het woord neger is niets mis. Als je dan toch zwarte moet zeggen, bedenk dan dit : neger en zwarte betekenen EXACT hetzelfde.”

“Elk historisch en cultureel relict – of het kunst is of niet – is het product van de tijd (of tijdgeest) waarin het tot stand is gekomen”, reageert Nachtbraker. “De wetenschap (waaronder archeologie) heeft er altijd toe bijgedragen die tijd (tijdgeest) te reconstrueren aan de hand van die relicten. Wat poco, woke en nu ook V(?)RT doen, is de wetenschap de rug toekeren. Schrappen of gewoon voorzien van een waarschuwende boodschap is de kijker/lezer voor dom en minderwaardig houden, zoals voor de komst van Luther de katholieken de Bijbel niet mochten lezen. De Gutmenschen wanen zich nu eenmaal de onaantastbare elite.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.