door Wannes Neukermans in palnws.be .

Woensdag zal het Overlegcomité Energie zich buigen over de stijgende energieprijzen. Net zoals tijdens de coronacrisis zullen alle beleidsniveaus samenkomen om maatregelen te nemen. Maar Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft er op voorhand weinig zin in : “Overleg weigeren zou onbeleefd zijn, maar overleg over wat ? Er is ons nog geen agenda bezorgd”, aldus Demir in De Morgen.

Demir is ervan overtuigd dat er geen overlegcomité nodig is. “Vlaanderen heeft haar huiswerk op orde, met meer dan 1 miljard euro om mensen te helpen verbouwen en minder energie te verbruiken.” Op Europees en federaal niveau is er volgens de minister echter wél nog werk aan de winkel. “Het zou de federale regering sieren eindelijk eens iets te beslissen rond de kernuitstap. Ze moet zo veel mogelijk kerncentrales voor minstens twintig jaar verlengen. Ik vraag dat intussen al twee jaar, maar het blijft muisstil.”

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau is niet opgezet met de uitspraken van Demir. “Overleg over wat ? Over de mensen hun energiefactuur, Zuhal !”, schrijft hij op Instagram. “Komaan. Wij zijn politici van een nieuwe generatie. Ik hoop echt dat je als Vlaams minister van Energie alles op alles zet. Werk mee, in plaats van nu al te zagen.”

kerncentrale Doel – foto (c) Wikipedia