door Carl Deconinck in palnws.be .

Het Bureau voor de Bescherming van de Grondwet, de Duitse geheime dienst, heeft onthuld dat het honderden nepaccounts beheert die in de sociale media zelf als rechts-extremisten zijn geclassificeerd.

Die opvallende cijfers blijken uit onderzoek van de Süddeutsche Zeitung. Dit is de toekomst van het verzamelen van informatie”, zei een niet nader genoemd hoofd van een overeenkomstig staatskantoor tegen de Duitse krant. Het toont aan dat het Bureau voor de Bescherming van de Grondwet massaal heeft geïnvesteerd in “virtuele agenten”, die het financiert met belastinggeld. Zowel het Bundesamt als de deelstaten hadden overeenkomstige spionnen in dienst. Ze moeten ook de links-extremistische, islamitische en “samenzwerings-ideologische” scène in de gaten houden.

Geloofwaardig

Agenten “spelen een beetje rechts-radicaal” om het vertrouwen van andere gebruikers te winnen. Daarbij maken ze zelf “propaganda” en plegen ze misdaden, zoals “aanzetten tot haat”. “Om echt geloofwaardig te zijn, is het niet genoeg om uitspraken van anderen te delen of leuk te vinden, je moet ook zelf uitspraken doen. Dat wil zeggen, de agenten zijn ook aan het pesten en agiteren”, aldus het rapport van een agent die beweert uit idealisme tot de autoriteit te zijn gekomen.

Inmiddels zijn er zoveel nepaccounts die door de overheid worden beheerd dat landelijke afspraken nodig zijn. Anders zouden ze elkaar kunnen aanvallen. Verder is het maar de vraag hoe er ook veel slachtoffers van extreemrechts online haatzaaiende boodschappen zullen reageren nu blijkt dat de haat komt uit de hoek van de overheid.

Bron : Sueddeutsche Zeitung .