door Wannes Neukermans in palnws.be .

Het uitstel van de Septemberverklaring lijkt het gevolg te zijn van een cd&v-voorzitter die dwarsligt. Volgens insiders, die getuigden aan HLN.be, zou cd&v-voorzitter Sammy Mahdi “als een soort Georges-Louis Bouchez” zich inmengen met de werking van de Vlaamse regering, na het uitvallen van cd&v-topvrouw Hilde Crevits. Dankzij de houding van de cd&v lijken de Vlaamse liberalen en de N-VA opnieuw door één deur te kunnen.

De “enerzijds, anderzijds”-partij zou zich tijdens de Vlaamse begrotingsonderhandelingen opeens onvermurwbaar hebben opgesteld over de verhoogde kinderbijslag. De cd&v wil de beperkte indexering, die was afgesproken tijdens de vorige begrotingsonderhandelingen, koste wat het kost terugdraaien. Momenteel wordt de kinderbijslag slechts met één procent geïndexeerd, ondanks de hoge inflatiecijfers.

“Jambon vocht als een leeuw”

Coalitiepartners Open Vld en N-VA vinden die verhoogde kinderbijslag te duur en inefficiënt : zij willen eerder inzetten op verhoogde sociale toeslagen voor de kinderbijslag. Dagenlange onderhandelingen zorgden er niet voor dat de christendemocraten water bij de wijn wilden doen, waardoor Jambon tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams parlement moest komen melden dat er nog geen Septemberverklaring, en dus begrotingsakkoord was. Intussen hebben verschillende regeringsbronnen gemeld dat het Vlaams parlement ten laatste donderdag om 14u samenzit voor de uitgestelde verklaring van minister-president Jambon. Het plenaire debat en de stemming over die verklaring volgt dan zaterdag, opnieuw om 14u.

Buiten de N-VA melden bronnen dat “Jambon als een leeuw gevochten zou hebben” om een akkoord te sluiten, maar voelde zich uiteindelijk door de cd&v in de steek gelaten. Vooral omdat hij voormalig minister Beke lang heeft blijven steunen, voelde hij zich achteraf “boos en geëmotioneerd”. N-VA en Open Vld wijzen naar één schuldige in het verhaal : cd&v-voorzitter Sammy Mahdi.

Sammy Mahdi

Mahdi, sinds eind juni voorzitter van de christendemocraten, beloofde al op voorhand te breken met de “enerzijds-anderzijds”-communicatie van zijn voorganger(s). Vooralsnog zonder resultaat, want cd&v moest bij de laatste Grote Peiling opnieuw vrede nemen met een resultaat onder de tien procent. De partijvoorzitter zou deze begrotingsonderhandelingen daarom aangegrepen hebben om zich als cd&v te profileren als dé gezinspartij, die de onderhandelingstafel absoluut niet wilde verlaten zonder akkoord over het Groeipakket. Een akkoord werd inderdaad niet gevonden, tot grote onvrede bij de coalitiepartners.

N-VA en Open Vld opnieuw door één deur

Mahdi lijkt er alvast wél in geslaagd te zijn de twee andere Vlaamse regeringspartijen na “het grote verraad” van de liberalen bij de federale regeringsvorming opnieuw naar elkaar toe te doen groeien. De reacties na de afgelaste Septemberverklaring zijn overduidelijk. Minister Somers (Open Vld) had niets dan lof voor minister-president Jambon (N-VA) : “Hij heeft zich op een empathische, correcte en gedreven manier ingezet om een akkoord te maken. Hem valt in deze niets te verwijten, wel integendeel.” Vlaams minister Peeters, eveneens Open Vld, hekelde dan weer de “symboolpolitiek” van bepaalde regeringsleden over het Groeipakket. “Dit is betreurenswaardig en ik ben ontgoocheld dat we hier vandaag met lege handen staan.”

De twee liberale ministers zien hun uitspraken gesterkt door hun voorzitter, Egbert Lachaert. Hij betreurt het uitstellen van de Septemberverklaring en dankt – naast zijn eigen ministers – expliciet Jan Jambon voor de inspanningen.

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) wist zijn ontgoocheling beter te verbergen, maar noemde het wel “heel teleurstellend” dat de drie partijen er niet zijn uitgeraakt. Gevraagd naar waar het fout ging verklaarde hij dat hij “niet met de vinger wil wijzen of wil ongaan op wat op tafel ligt.” Hij vond dat het “geen nut heeft op dat voor de camera uit te vechten.”

Cd&v-minister Benjamin Dalle, die samen met zijn collega Jo Brouns de ziek gevallen Crevits moest vervangen, verklaarde dat zijn partij “gemotiveerd is om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen.”

is ziek uitgevallen

Foto’s (c) Gazet van Hove.