door Wannes Neukermans in palnws.be
Tijdens de academische zitting ‘De creatie van onafhankelijke staten binnen Europa’ tijdens de twintigste verjaardag van Pro Flandria kwam professor Economie David Stadelmann (University of Bayreuth, Duitsland) uitleg geven over het federale systeem in Zwitserland. Volgens hem zorgt de sterke lokale autonomie, en de fiscale verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat, voor een succesvol systeem.
De 26 Zwitserse kantons, waarvan de kleinste amper 15.000 inwoners telt, hebben een ver gevorderde vorm van autonomie. Elk kanton heeft een eigen grondwet, parlement, regering en rechtbanken. Ze bepalen zelf hun sociale zekerheids-, mobiliteits- en openbare dienstenbeleid. De kantons hebben op die manier enorm veel macht : de federale Zwitserse grondwet stelt dat de residuaire bevoegdheid toekomt aan de kantons.
Onderlinge concurrentie
Die zeer lokale autonomie, waar de gemeenten vaak zelfs nog meer lokale bevoegdheden krijgen, zorgt volgens professor Stadelmann voor een gezonde concurrentie. Om aantrekkelijk te zijn voor inwoners en ondernemers, moeten kantons dus hun best doen om een optimale dienstverlening te voorzien. Tegelijkertijd zijn de kantons ook verantwoordelijk voor hun eigen financiering : het Zwitserse belastingsysteem is ook in grote mate gedecentraliseerd : ongeveer 25 procent van de belastingen worden op gemeentelijk niveau geheven, zo’n 40 procent van de belastingen worden op kantonnaal niveau bepaald. Ze moeten dus zorgvuldig omspringen met hun belastinggeld.
Die onderlinge concurrentie tussen de kantons maakt van Zwitserland een succesvol land, meent Stadelmann. Hij wijst daarom op cijfers die Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en België vergelijken. Alle parameters tonen aan dat het in Zwitserland beter vertoeven is dan hier. Bovendien heeft vrijwel elk kanton een lage schuldgraad : de federale Zwitserse overheid deelt immers geen geld uit aan de regio’s.
Bron: Eigen Berichtgeving