door Wannes Neukermans in palnws.be .

Hoe de splitsing van Tsjechoslowakije een Vlaamse onderneming kansen bood
foto (c) Pro Flandria.

Ter ere van twintig jaar Pro Flandria kwam ook voormalig CEO Dirk Vyncke van VYNCKE Clean Energy Technology spreken over economische opportuniteiten in onafhankelijke staten. Hij bracht daarvoor zijn bedrijfsleider uit Tsjechië mee, die wist te vertellen hoe de verbrander van biomassa en afval economisch verder kon groeien na de splitsing van Tsjechoslowakije in 1992. VYNCKE is intussen uitgegroeid tot internationale wereldspeler met kantoren in Brazilië, Ivoorkust, Spanje, Duitsland, Tsjechië, Thailand, Maleisië, China en – zoals duidelijk op hun website aangegeven – specifiek in Vlaanderen, in plaats van België.

De lezing van Dirk Vyncke, die het dagelijkse bestuur aan zijn zonen Peter en Dieter overliet en een meer ondersteunende rol innam, kreeg van Pro Flandria als titel ‘Meer democratie = meer ondernemerschap = meer welvaart’. Met een kwinkslag gaf Vyncke echter aan het niet volledig eens te zijn met die titel : als bedrijfsleider vindt hij democratie niet altijd een voordeel en beslist hij graag zelf autonoom.

Het “Europa der Volkeren” in het Bretoens

Institutionele veranderingen

Na een inleiding gaf Dirk Vyncke het woord aan één van zijn bedrijfsleiders, die VYNCKE vanuit Tsjechië leidt. Die vertelde dat de splitsing van Tsjechoslowakije economisch voor een boost zorgde, niet alleen voor de bevolkingen van beide landen, maar ook zeker voor VYNCKE. De economie van beide landen werd een nieuw leven ingeblazen, maar de institutionele veranderingen zorgden vooral ook voor eenvoudiger zaken doen.

Minder bureaucratie, eenvoudigere overheden en een grotere afzetmarkt zorgden ervoor dat VYNCKE ook in Oost-Europa verder kon uitbreiden. Door het hoofdkantoor van hoofdstad Praag naar het oosten van Tsjechië te verplaatsen, kwamen ze ook meer in contact met klanten uit landen als Polen en Hongarije. Zeker nadat de eerste stappen richting Europese Unie gezet werden, kon VYNCKE net als andere ondernemingen meegenieten van de groei van hun afzetmarkt, vereenvoudigde economische regels en een eengemaakte Europese markt.

Net omwille van het belang van die Europese markt, durfde Dirk Vyncke het aan om, in een zaal vol flaminganten, het woord ‘onafhankelijkheid’ te bekritiseren. Onafhankelijkheid, dat kan niet, vertelt Vyncke. Daarom vindt hij het beter om van autonomie te spreken, en voor Vlaanderen als autonoom land binnen een groter Europees geheel te pleiten.

VYNCKE, met hoofdzetel in Harelbeke, geeft op zijn website aan in Vlaanderen gevestigd te zijn, specifieker dan gewoon ‘België’ te vermelden. Bron: vyncke.com

Bron : Eigen Berichtgeving .