Tijdens het weekeinde van 24 en 25 september jl. ging er in zaal “Da Capo” aan de Lintsesteenweg een cultureel weekeinde door, georganiseerd door het Davidsfonds met nog een tiental kleinere Hovese culturele verenigingen. Er was een ruim aanbod van cultuurproducten, want de verenigingen hadden er veel in geïnvesteerd.

Maar er kwamen bijna geen toeschouwers. Op het hele weekeinde kwamen er max. honderd toeschouwers eens een kijkje nemen, wat een zeer zwakke opkomst is. De Hovese gemeenteraadsleden “stuurden ook massaal hun kat”, op uitzondering van de burgemeester en enkele schepenen.

de -50-jarigen “sturen hun kat”…

Hoe is het zover kunnen komen ?

Men kijkt dan in eerste instantie naar de gewijzigde samenstelling van de Hovese bevolking. Jongeren onder de 50 jaar lopen niet meer warm voor traditionele cultuuruitingen. Ze werken met twee, zijn in Hove ingeschreven in een mooi pand, slapen en eten er en voor de rest trekken ze zich niets aan van het lokale gemeenschapsleven. ‘Ikke, ikke en de rest kan stikke’. Met moeite kennen ze de naam van hun buurman, de persoon twee woningen verder kennen ze helemaal niet.

De werking van het Davidsfonds is ook veranderd. Men hoeft niet meer via de plaatselijke afdeling zijn bestellingen van boeken, CD’s en platen door te geven, maar via het internet naar het centrale secretariaat in Leuven. Vroeger trok een beurs van het Davidsfonds in Hove ook veel mensen aan uit Mortsel en Boechout en was er de nodige toeloop. Dit valt nu volledig weg.

Het Davidsfonds Hove zal geen beurs meer organiseren. Om het jaar organiseerde het gemeentebestuur een culturele manifestatie en het andere jaar het Davidsfonds. In de Hovese cultuurraad werd dit probleem reeds besproken. Men zoekt naar oplossingen en alternatieven om terug volk te lokken. Mensen met ideeën kunnen dit steeds melden aan de voorzitster, mevrouw Machteld Hofmans.

de Hovese harmonie is eigenaar van zaal “Da Capo”

De ‘vrijwillige kuisploeg’ … tegen de “beroepskuisploeg van de gemeente” …

Er is ook de nodige ophef ontstaan bij een aantal verenigingen die geregeld zaal “Da Capo” wensen te huren. Deze zaal is eigendom van de Hovese harmonie, maar kan men pas afhuren via de tussenstap van de gemeentelijke culturele dienst. In het nieuwe gebruiksreglement staat nu dat na het huren van de zaal heel het complex door de huurders moet gekuist worden, eerst droog en nadien nat. Dit is avond- en nachtwerk voor vrijwilligers ! Een aantal huurders van deze zaal betrapten enkele dagen geleden de kuisploeg van de gemeente erop dat ze tijdens hun diensturen rustig koffie zaten te drinken en een sigaretje te roken. “Wij zijn niet de vrijwillige onbetaalde kuisploeg van de gemeente, we zullen in de toekomst uitkijken naar andere zalen in Hove om onze activiteiten te organiseren” aldus deze mensen. In Hove is er al langer een personeelsprobleem bij de gemeentelijke diensten. De betrokken schepen krijgt dit niet onder controle.

Lokaal bestuur Hove heeft een personeelsprobleem

Foto’s © Gazet van Hove.