door Wannes Neukermans in palnws.be .

Het gezondheidsinstituut Sciensano vreest dat ziekenhuizen het aantal sterfgevallen door corona niet meer vrijwillig zullen willen delen. Nochtans is die informatie volgens een federale transparantiewaakhond “van zeer hoog maatschappelijk belang”. Dat schrijft De Standaard, dat via de wet op Openbaarheid van Bestuur de gegevens tevergeefs probeerde te bemachtigen.

Overleden er in bepaalde ziekenhuis opvallend meer of minder mensen aan Covid-19 ? Waren bepaalde ziekenhuizen beter voorbereid of hadden ze een betere aanpak ? Al die gegevens zijn nodig om de zorg in de toekomst beter te organiseren, maar ze worden niet vrijgegeven. Nochtans zijn ze wel bekend bij gezondsheidsinstituut Sciensano en wordt de informatie in het buitenland vaak wel publiek gedeeld.

Openbaarheid van Bestuur

Via de wet op de Openbaarheid van Bestuur heeft De Standaard een jaar lang geprobeerd op die cijfers te bemachtigen, maar zelfs in beroep is die aanvraag recent afgewezen. De federale Kamer kreeg in juli vorig jaar een (gedeeltelijke) blik achter de schermen, maar ook daar werden ziekenhuizen niet bij naam genoemd. Die vergelijking wees wel uit dat er grote regionale verschillen waren, maar zelfs dan nog mogen de gegevens niet vrijgegeven worden.

Sint-Jozefziekenhuis Mortsel

Sciensano vreest namelijk voor reputatieschade van de gezondheidssector als de gegevens wel vrijgemaakt worden. Ziekenhuizen met betere cijfers zouden volgens het gezondheidsinstituut overrompeld kunnen worden, terwijl “slechtere” ziekenhuizen zouden leeglopen. Sciensano ziet daarin een ernstig risico voor de volksgezondheid.

foto’s (c) Gazet van Hove.