door Anton Schelfaut in palnws.be .

PS-voorzitter Paul Magnette dreigt ermee om met een wisselmeerderheid de invoering van een masteropleiding geneeskunde aan de universiteit van Bergen goed te keuren. De kwestie zorgt al wekenlang voor verdeeldheid binnen de Franstalige gemeenschapsregering: PS en Ecolo zijn voor, terwijl de MR het dossier blokkeert.

De Franse gemeenschapsregering baadt al wekenlang in een crisissfeer. Meerderheidspartijen PS, Ecolo en MR raken het immers niet eens over de invoering van een masteropleiding geneeskunde aan de universiteit van Bergen. Momenteel biedt die enkel de bachelors geneeskunde aan, maar daar wil de Bergense universiteit verandering in brengen.

Wisselmeerderheid

Donderdagochtend dreigde PS-voorzitter Paul Magnette opnieuw met een wisselmeerderheid om de Franstalige liberalen, die zich verzetten tegen de invoering van de masteropleiding, buitenspel te zetten. “MR heeft een probleem gecreëerd en dat moet nu worden opgelost”, fulmineerde Magnette in het ochtendprogramma van RTL-TVI. Hij vindt de houding van de MR zowel vormelijk als inhoudelijk “onbegrijpelijk”.

Volgens minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR) is er “gewoonweg geen geld” voor de invoering van een masteropleiding. Magnette vindt dan weer dat de extra kost van 500.000 euro per jaar “uiterst beperkt” is in verhouding tot het totale budget van de regering. Dat bedraagt bijna 12 miljard euro.

Door de uitspraken van Magnette zag minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) zich genoodzaakt om het crisisoverleg dat normaal gezien vandaag op de agenda stond, uit te stellen.

Bron : HLN .