door Wannes Neukermans in ’t Pallieterke .

Net zoals elke partij, heeft ook PVDA-PTB geld nodig. Maar waar andere partijen slechts eenmaal per jaar lidgeld vragen – vaak tussen de 10 en de 20 euro – werkt de communistische partij met een soort piramidesysteem. Dat blijkt uit een onderzoek van La Libre. “De militant moet leven zoals de mensen : heel bescheiden, maoïstisch”, legt politicoloog Pascal Delwit uit. “De PTB zamelt op zeer assertieve wijze geld in bij haar leden.”

Parlementsleden, voorzitters, ondervoorzitters… bij PVDA-PTB levert elke mandataris een groot deel van zijn wedde in aan de partij. Dat geld moet dan dienen voor studiewerk, ondersteuning, de partij-organisatie of bijvoorbeeld aan reclame op Facebook (meer dan 1 miljoen euro in 2021). Bij andere partijen geven parlementsleden een tiental procent van hun wedde aan de partij.

De afdrachten van mandatarissen, partijdotaties en gewone ledengelden zijn niet voldoende, dus heeft de marxistische partij een soort piramidesysteem opgesteld. Onderaan de driehoek bevinden zich de gewone leden, die 20 euro lidgeld per jaar.

in Edegem

Mugemangano

Wie daarbovenop nog eens 5 euro per maand betaalt, krijgt de titel ‘Groepslid’. En die Groepsleden worden door PVDA-PTB onder druk gezet om extra bij te dragen. Groepsleden worden namelijk aangespoord om op meerdere zaterdagen bijles in het marxisme te gaan volgen. Die worden gegeven door Gérard Mugemangano, de broer van Frans Gemeenschapsparlementslid Germain.

Lenin, massamoordenaar

“Zodra deze training voltooid is, moet de kameraad zich schriftelijk en financieel engageren”, schrijft La Libre. De PVDA’er moet zich er dan toe verbinden om een deel van zijn loon af te geven, als dat boven het gemiddelde ligt. Uit verschillende documenten zou blijken dat dat ergens tussen de 50 en de 100 procent moet liggen, maar dat er vanuit de partijtop forse druk gelegd wordt opdat mensen het volledige bedrag dat ze “te veel verdienen” aan de communistische partij geven.

de leden financieel stropen !

Mao

Zo zou een alleenstaande persoon zonder auto met een inkomen van 2.530 euro in principe 1.000 euro moeten afstaan aan de partijkas. In theorie kan iemand tot 500 euro zelf bijhouden, maar dat wordt allesbehalve geapprecieerd.

“Op financieel vlak is er een ideologisch aspect”, legt politicoloog Pascal Delwit uit bij La Libre. “De militant moet leven zoals de mensen : heel bescheiden, maoïstisch. En bovendien heeft de partij ook geld nodig. Daarom zamelt PTB op zeer assertieve manier geld in bij haar leden.”

Mao, massamoordenaar

Lees ook deze Bron : La Libre .

Foto’s (c) Gazet van Hove.