Ondanks reeds 80 jaar geleden nog massa volk aanwezig
Op 5 april 1943 bombardeerden een 80-tal Amerikaanse bombardementsvliegtuigen de Erla-fabrieken aan de Krijgsbaan in Mortsel. In die fabrieken werden tijdens de Duitse bezetting militaire jachtvliegtuigen hersteld. Dit was dus een uitgelezen doelwit van de geallieerden. Het bombardement mislukte grotendeels door technische redenen. De meeste bommen vielen naast de Erla-fabriek op burgerlijke doelen. Er vielen 936 doden – vier scholen kregen een zware voltreffer – en er waren meer dan 2.000 gekwetsten, vele honderden woningen waren zwaar beschadigd.
De herdenkingshulde begon om 15.00u. stipt met een verwelkoming door burgemeester Erik Broeckx. Zeker meer dan 1.000 mensen waren verspreid opgesteld over het hele Stadsplein.
Daarna volgde een geluidsband die de namen van 230 slachtoffers afriep. Alle geregistreerde aanwezigen die de naam van hun slachtoffer hoorden afroepen, gingen met een geopende witte regenscherm naar het centrum van het plein en vormden er een cirkel die steeds groter werd. Met hun regenscherm vormden ze een koepel. Toen de cirkel af was, wandelden 38 mensen met grote prortretten van slachtoffers rond de cirkel. Daarna was er een minuut stilte, werd het verkeer stilgelegd, luiden de klokken en werd er een sirene afgestoken vanop het dak van het gemeentehuis dat in stelling staat.
Na deze minuut stilte werden de regenschermen gesloten en luisterde iedereen naar een afsluitende tekst voorgelezen door schrijver Tom Lanoye uit zijn recente boek. Hij hekelde het feit dat het bombardement van Mortsel “een vergeten bombardement” in de geschiedenis werd omdat het de bondgenoten waren die zich misrekenden.
Nadien was het herdenkingsmoment afgelopen, de witte regenschermen mochten de mensen mee naar huis nemen als aandenken.
Er was veel pers aanwezig, er werden nog vele contacten gelegd met mensen die het meemaakten als jong kind, ze gaven vele interviews voor de geschiedenis.
Foto’s © Gazet van Hove & wikipedia.