Filip Dewinter werkte jarenlang in opdracht van China. Dat blijkt uit een onderzoek van Humo en Apache. Zij konden documenten inkijken waaruit blijkt dat hij samenwerkte met de Chinese spion Changchun Shao. Dewinter ontkent tegenover Humo en Apache het gros van de aantijgingen. Hij blijft erbij dat hij hoogstens wat naïef is geweest.
emke – (c) Gazet van Antwerpen – www.gva.be .
Bron : Apache, Humo .
Apache en Humo publiceerden maandag een artikel waaruit blijkt dat het Vlaams Belang-kopstuk jarenlang diensten leverde in opdracht van de Chinese Communistische Partij. Dewinter diende een onkostennota in van 1.026,02 euro aan Windows of Beijing in Europe om een bezoek voor te bereiden van wat Humo omschrijft als “een Chinese inlichtingendienst”. Daarbij schoof hij aan tafel met extreemrechtse politici op vraag van Changchun. Uit het onderzoek blijkt ook dat Dewinter zichzelf omschreef als de ‘senior political advisor’.
Toen Shao in 2017 ons land uit werd gezet wegens spionage, bleek dat Dewinter had geprobeerd om die uitzetting nog tegen te houden. Ook Frank Creyelman, die in december uit Vlaams Belang werd gezet nadat zijn spionagewerk voor China aan het licht was gekomen, dook op in de entourage rond Shao. Toen die kwestie door Creyelman opnieuw naar boven kwam, verklaarde Dewinter dat hij alleen aan culturele en zakelijke belangenbehartiging had gedaan voor Shao. Hij sprak toen over “een heksenjacht”.
Maar uit het onderzoek van Apache en Humo blijkt dat Dewinter zich wel degelijk doelbewust politiek liet inschakelen door de Communistische Partij van China en hij werd daar ook voor betaald. Dat gebeurde volgens Apache en Humo via een kluwen aan Belgische vennootschappen en vzw’s waar vanuit China honderdduizenden euro in werden gepompt.
Dewinter ontkent tegenover Humo en Apache het gros van de aantijgingen. Hij is naar eigen zeggen nooit politiek adviseur geweest en hij blijft erbij dat hij hoogstens wat naïef is geweest.
foto’s (c) Gazet van Hove .