Heel wat plaatselijke afdelingen gingen destijds, na het uiteenvallen van de vroegere VU&ID, een onafhankelijk verhaal schrijven. Vorige zondag betekende het einde van een tijdperk. Op veel plekken verloren de vroegere VU’ers de verkiezingen.
Het is alweer van 2001 geleden dat de toenmalige Volksunie uit elkaar viel. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zagen in Vlaanderen – en vooral dan in de provincie Antwerpen – veel nieuwe lokale partijtjes het levenslicht. Het ging hier om vroegere VU&ID-afdelingen die geen expliciete keuze wilden maken tussen de opvolgers: het links-liberale Spirit of N-VA. Ook gebeurde het dat zij die wel hadden gekozen na het verdwijnen van Spirit alsnog onafhankelijk verdergingen.
Op heel wat plekken slaagden die ex-VU’ers erin om mooie resultaten neer te zetten. Het verhaal van lokale partijen die ongebonden – los van ideologie of bemoeienis uit Brussel – naar de kiezer trokken, sloeg aan. Daar is zondag enigszins een einde aan gekomen. Enerzijds komt dat omdat steeds meer ideologische partijen zich op lokaal vlak toch als zogenaamd vrij van ideologie presenteren. Anderzijds komt het door de verandering van de kieswet, waarbij de grootste lijst de burgemeester mag leveren. Die aanpassing resulteerde in talloze kartellijsten, waarbij onafhankelijke, lokale bewegingen plots met een klassieke partij in zee gingen, waardoor het unieke, ongebonden element ondersneeuwde.