door Julien Borremans in ’t Pallieterke .
De oude franskiljonse bastions wankelen. In Sint-Jans-Molenbeek onderhandelen PVDA-PTB en de PS van Catherine Moureaux over een eventuele coalitie. Fouad Ahidar krijgt in verschillende gemeenten vaste voet aan grond. N-VA en Vlaams Belang halen geen enkele zetel in Brussel. Intussen blijven de problemen exponentieel toenemen.
De aangekondigde blauwe tsunami bleef uit. In het noordelijke deel triomfeert MR. In het zuidelijke deel van Brussel spelen de linkse partijen de eerste viool. Het tandem Ecolo-Groen wordt niet weggeveegd. Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad, blijft de populairste van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG).
PVDA-PTB doet het in een aantal Brusselse gemeenten goed. Bovenal lukt in Brussel misschien wel wat in Antwerpen niet lukte en dat is meebesturen. “In Brussel gaan we gewoonweg in meerderheden stappen en schepenen leveren”, zei Raoul Hedebouw zondagavond. Uittredend burgemeester Catherine Moureaux onderhandelt met PTB-PVDA over de vorming van een meerderheid in Sint-Jans-Molenbeek.
Catherine Moureaux verliest stevig na het eerdere verwijt van toxisch leiderschap. Maar ook de dramatische financiële situatie van Sint-Jans-Molenbeek speelt haar parten. Maandag 8 oktober moesten de jaarrekeningen uit 2023 tijdens de gemeenteraad worden besproken, net als de uitbetaling van de ontevreden netheidsdiensten.
Franskiljonse bastions
Burgemeester Catherine Moureaux stuurde echter haar kat, net als alle andere verkozen van de PS en MR. Ze wilden daarmee verhinderen dat er net voor de gemeenteraadsverkiezingen te veel pijnlijke details over de penibele financiële situatie zouden uitlekken. Moureaux lijkt met PVDA-PTB voor de vlucht voorwaarts te kiezen. Het begrotingstekort bedraagt momenteel 25 miljoen euro en de presentatie van de jaarrekening is al drie maanden te laat.
Team Fouad Ahidar weet 28 gemeenteraadszetels in de wacht te slepen
In andere Brusselse gemeenten is de situatie niet veel beter. Zo sloeg een boekhoudkundige fout bij het OCMW van Schaarbeek een gat in de begroting, dat nu al oploopt tot bijna 20 miljoen euro. Burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) verliest niet minder dan 20 procent en mag zijn koffers pakken. Gewezen FDF’er Oliver Mangain moest met zijn Liste du Bourgmestre in Sint-Lambrechts-Woluwe een stevig verlies incasseren. Daarmee lijken de oude franskiljonse bastions aan een eindstrijd begonnen.
De socialisten blijven nog een aantal gemeenten in handen houden. Ahmed Laaouej (PS) boekte met zijn burgemeesterslijst Koekelberg een winst van bijna 20 procent, goed voor een absolute meerderheid. Ook in Brussel-Stad en Anderlecht blijven de socialisten aan boord. De islamo-socialistische koers lijkt de PS geen windeieren te leggen. In Evere verovert Ridouane Chahid (PS) de sjerp.
Emir Kir – die wegens Erdogan-sympathieën uit de PS werd gezet – behaalt in Sint-Joost-ten-Node dan weer de absolute meerderheid. Eerder dit jaar trachtte burgemeester Kir een rechts-conservatieve top te verbieden.
Geen verkozenen
Ook Team Fouad Ahidar weet 28 gemeenteraadszetels in de wacht te slepen. In Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht haalt hij telkens 7 zetels. Ook in Schaarbeek en Brussel-Stad laat hij van zich horen. In Jette aasde hij op de burgemeesterssjerp, maar met vier zetels mag hij zijn ambities wel opbergen. De zo aangekondigde dijkbreuk bleef uit. David Leisterh kwam op in de gemeente Watermaal-Bosvoorde. Hij leidde de lijst van MR-GM-Les Engagés en behaalde een ruime overwinning met 38 procent van de stemmen.
Enkele Nederlandstaligen werden op tweetalige lijsten verkozen. Groen sleepte 26 rechtstreeks verkozenen in de wacht en is daarmee de grootste lokale Nederlandstalige partij. Ook Open Vld (17), cd&v (11), Vooruit (8), PVDA (7) en Team Fouad Ahidar vaardigden Nederlandstaligen af. N-VA krijgt na de gewestelijke verkiezingen op 9 juni opnieuw een ferme tik. De partij verliest haar zes zetels.
Minister van Brussel Cieltje Van Achter blijft in Schaarbeek zonder zetel verweesd achter. Ook in Anderlecht, Brussel-Stad, Ganshoren, Jette, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek moesten de N-VA’ers de duimen leggen. Mogelijke redenen vormen de demografische veranderingen, waardoor de middenklasse de wijk neemt. Ook de instroom van jonge, progressieve gezinnen doet N-VA niet al te goed.
Vlaams Belang diende in drie gemeenten lijsten in, maar behaalde geen enkele zetel. Ook Vooruit diende in Schaarbeek een ééntalige lijst in, maar vist achter het net. Daarmee lijkt het lot van de ééntalige, Nederlandstalige partijen in Brussel bezegeld.
Veiligheid en drugs
Welke problemen beroeren Brussel ? Bovenaan het lijstje staat met stip de veiligheid. Vorige week kondigde uittredend minister-president Rudi Vervoort (PS) in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement aan dat de beruchte Anderlechtse wijk Aumale één van de zestien hotspots wordt in het actieplan dat het drugsgeweld moet aanpakken. Maar daar is weinig van te merken. De Gewestelijke Veiligheidsraad is in geen maanden bij elkaar geroepen.
N-VA krijgt opnieuw een ferme tik en verliest haar zes zetels
Confronterend waren de beelden die op de sociale media circuleerden, waarop duidelijk te zien is hoe een lange rij mensen ergens op een plein in Brussel netjes hun beurt afwachten om drugs te kopen bij een dealer. Het ging er heel gemoedelijk aan toe. Nergens was er politie te bespeuren.
Ook in de Noordwijk in Schaarbeek krijgt de politie de situatie niet onder controle. De wijk wordt geterroriseerd door drugsbendes. Op straat liggen of hangen drugsverslaafden openlijk te gebruiken. Het huisvuil stapelt zich in de straten op. Een tijd geleden werd er een politieman doodgestoken. In Peterbos neemt de drugscriminaliteit internationale dimensies aan. In Schaarbeek zijn zaterdagnacht twee gewonden gevallen bij een schietpartij. Het was het 47ste schietincident dit jaar in Brussel, waarmee het trieste record van 2022 nu al werd gebroken.
Radicalisering en segregatie
Brussel kent een import van moslimfundamentalisme en potentiële terroristen. Ruim de helft van de Palestijnse asielaanvragen in de EU komt in Brussel terecht. VUB-rector Jan Danckaert stelt een toenemende religieuze radicalisering onder de studenten vast. Tijdens een discussie aan de rechtsfaculteit stelde een groep studenten vast dat men zich niet kan vinden in de principes van de democratische rechtsstaat. In enkele zorgopleidingen willen vrouwelijke studenten om religieuze redenen geen hemd met korte mouwen dragen, wat om hygiënische redenen verplicht is. Ook in het secundair onderwijs neemt de radicalisering toe.
Het was het 47ste schietincident dit jaar in Brussel, waarmee het record van 2022 werd gebroken
Team Fouad Ahidar voerde een gesegregeerde campagne, gericht op afkomst en religie. Heel wat Brusselaars lijken de situatie niet ernstig te nemen, zelfs de politie niet. Zo plaatste Chadi Cherfan – lijsttrekker van Team Fouad Ahidar in Anderlecht – een filmpje op TikTok waarop duidelijk te zien is hoe hij zijn lijst promoot met loeiende sirenes en een kepie op in een politievoertuig van de zone Brussel-Zuid. Daarmee schendt de politie niet alleen de regels van de neutraliteit, maar ook deontologisch lijkt dat niet in orde.
Belang van het Nederlands
De Vlamingen mogen politiek gezien dan weinig voorstellen in Brussel, het Nederlands zit wel in de lift. In Brussel is er zo veel vraag naar lessen, dat de onderwijscentra niet kunnen volgen. Het Centrum voor volwassenenonderwijs Brussel noteert dit jaar een stijging van 30 procent.
Anderstalige ouders die hun kinderen naar het Nederlandstalig onderwijs willen sturen, zullen Nederlands voor anderstaligen moeten volgen. Kinderen van ouders die een cursus Nederlands volgen, krijgen voorrang voor 35 procent van de plaatsen in het basisonderwijs. Het Huis van het Nederlands wordt zowat onder de voet gelopen. De wachttijd om een cursus te volgen, loopt op tot ruim twee maanden. De Vlaamse regering voorziet een extra jaarlijkse investering voor taallessen in het volwassenenonderwijs van 25 miljoen euro.
Dan zijn er nog de grote financiële problemen in heel wat Brusselse gemeenten en zijn er nog de vragen in verband met mobiliteit, renovatie van het oude woningenbestand, sociale woningen en infrastructurele werken. Segregatie en polarisatie zetten Brussel verder onder druk.
foto’s (c) Gazet van Hove – cover : grote moskee van Brussel.