Tom Van Grieken en toekomstig Ransts schepen Christel Engelen. Foto (c) X
door Julien Borremans in ’t Pallieterke .
In Ranst tekende Vlaams Belang voor het eerst in zijn bestaan een bestuursovereenkomst met twee lokale partijen. Het cordon wordt daarmee voor de eerste keer doorbroken. Die symbolische overwinning kan voor een nieuwe dynamiek zorgen binnen de partij.
In Ninove is het wachten wat het onderzoek met de volmachten zal opleveren. Intussen heeft minister Crevits aangekondigd dat er geen nieuwe gemeenteraad wordt ingezworen zolang het onderzoek loopt. Guy D’haeseleer loopt in het vizier van het systeem. Men zal iedere steen in Ninove omkeren om toch maar bezwaren, getuigenissen en bewijzen te vinden om tegen hem te gebruiken.
Het is helemaal niet zeker dat Vlaams Belang slecht zou besturen
In Ranst ligt het anders. Vlaams Belang is op eigen kracht voor het eerst tot een compromis gekomen met twee lokale partijen. Daar ligt wellicht het succes van de operatie. De twee lokale partijen hebben geen nationale schoonmoeder die boos over de schouder meekijkt of ze wel braaf binnen de lijntjes van het cordon sanitaire kleuren. PIT (Positief, Inspirerend en Toekomstgericht) bestaat uit gewezen Open Vld- en cd&v-raadsleden die de voeling met hun moederpartij verloren hebben. Dat geldt ook voor de partij Vrij Ranst, die banden heeft met Open Vld.
Stijfkoppen
Maar cd&v en Open Vld hebben al duidelijk laten verstaan dat de verkozen raadsleden die het bestuursakkoord hebben getekend uit de partij worden gezet. Op lokaal niveau heerst veelal een microkosmos waar de wind soms vanuit een andere hoek waait, wat zorgt voor een eigen politiek klimaat. De Antwerpse stijfkoppen laten zich vanuit de Brusselse hoofdkwartieren niet de les lezen.
Dan is er nog de lokale N-VA-afdeling, die op 13 oktober fors verloor omdat burgemeester Johan De Ryck verdacht wordt van belangenvermenging. Zo vielen verschillende puzzelstukjes wonderwel samen, al hebben de twee lokale partijen er duidelijk op gewezen dat de samenwerking met de lokale afdeling van Vlaams Belang vooral inhoudelijk werd bepaald. Vlaams Belang zal er voortaan als ‘Ons Ranst’ door het leven gaan. Is het een toegeving aan de coalitiepartners om de soep niet te heet op te dienen ?
Middelkerke
Zal Vlaams Belang in Middelkerke ook de kans krijgen om mee te besturen ? Vorige week verklaarde Jean-Marie Dedecker dat hij desnoods met Vlaams Belang een meerderheid zou vormen, maar even later nuanceerde hij zijn uitspraak in de studio van Terzake door te stellen dat er nog alternatieven zijn. De burgemeester van Middelkerke weet ook wel wie aan de knoppen van de Vlaamse subsidiestromen richting de kust zit.
De standpunten van Vlaams Belang mogen in het Vlaamse weefsel dan wel steeds dieper penetreren, het cordon sanitaire blijft een sterk politiek wapen van de Franstaligen en de ‘linkse kerk’ om de coalitievormingen in dit land te sturen en ervoor te zorgen dat dit koninkrijkje niet uit elkaar valt.
Cultuuromslag
Bart De Wever – die zich ooit tegen de politieke schutskring uitsprak – krijgt de twijfelachtige eer om zichzelf stilaan ‘de allergrootste verdediger van het cordon sanitaire’ te mogen noemen. De Antwerpse topman heeft uiteraard een politieke agenda voor de federale regeringsvorming. Maar het dedain waarmee de Franstalige pers neerkeek op de verkiezingsoverwinning van D’haeseleer, moet toch ook Bart De Wever tegen de borst hebben gestuit.
Voor Mark Elchardus is het toch wel beter om op lokaal niveau het cordon te doorbreken. “Het is veiliger om op een gecontroleerde manier aanvaardbare bestuursakkoorden met de partij te sluiten”, liet de professor verstaan. Anders zullen er binnen zes jaar wel eens nog meer steden zijn die het voorbeeld van Ninove volgen.
Bovendien is het helemaal niet zeker dat Vlaams Belang slecht zou besturen. “Als de partij inzet op veiligheid, netheid, orde en integratie, dan zou dat wel eens kunnen aanslaan.” In Frankrijk bestuurt Rassemblement National 14 steden en gemeenten met succes. Voorwaarde is wel dat Vlaams Belang vervelt tot een bestuurspartij die in staat is om compromissen te sluiten en met andere partijen beleid uit te stippelen en te verwezenlijken. De coalities en het beleid zullen daardoor meer een afspiegeling worden van wat de Vlaming wil. Ranst heeft duidelijk laten zien dat het cordon sanitaire gebroken kan worden.
PVDA/PTB
Intussen worden er met PVDA/PTB bestuursakkoorden onderhandeld in Borgerhout. In Zelzate worden ze alvast aan de kant geschoven. In Sint-Jans-Molenbeek wordt er gewerkt aan een islamo-gauchistische coalitie tussen PS en PVDA/PTB, en wordt er naar Fouad Ahidar gelonkt. Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej heeft al zijn bezorgdheden geuit, maar of hij een gehavende en geïsoleerde Catherine Moureaux nog op andere gedachten kan brengen, is zeer de vraag. In Vlaanderen is er geen haan die kraait naar mogelijke coalities met PVDA/PTB.
Voor Vlaams Belang stemmen, is alvast geen nutteloze stem meer. Hoe klein en symbolisch die overwinning ook mag lijken, ze zou aan Vlaams Belang wel eens een nieuwe dynamiek kunnen geven.
foto’s (c) Gazet van Hove .