BE: Hove(s) in Wallonië

In Wallonië ligt er ook een gemeente met de naam Hove, het is een deelgemeente van Silly, in de provincie Henegouwen, arrondissement Zinnik. De gemeente heeft een oppervlakte van 1.144 ha. In het Frans spreekt men over “Hoves”.

Flag_of_SillyHet dorp Hove heeft een zeer oude geschiedenis. Ten oosten van de dorpskern loopt de Romeinse heerweg N-55 van Bavay naar Asse, die nog goed in het landschap herkenbaar is. Er werden ook Karolingische sporen gevonden. Ten noorden van Hove loopt de nieuwe HST-spoorlijn van Brussel naar Rijsel (F: Lille) met er vlaknaast de autosnelweg A-8 van Halle naar Doornik (F: Tournai).

De parochie behoorde in de middeleeuwen toe aan de abdij van Saint-Denis-en-Broqueroie (nabij Mons/ Bergen). In de 12de eeuw omvatte de parochie Hove ook de dorpen Lettelingen en Edingen, die later werden afgescheiden.

De Sint-Mauritskerk in HoveDe belangrijkste bezienswaardigheid is de dorpskerk, toegewijd aan Sint-Maurits. Er stammen nog delen uit de 11de eeuw. Er zijn verschillende verbouwingen geweest, de voornaamste zijn de herbouw van het koor einde 17de eeuw en het 18de-eeuwse plafond.

In 1892 werd het gehucht Graty van de gemeente Hove afgescheiden. Bij de laatste grote gemeentefusie van 1977 werd Hove een deelgemeente van Silly (NL : Opzullik). Het dorp is doorsneden door de Edingsesteenweg, die Edingen (F : Enghien) met Zinnik (F : Soignies) verbindt.

Hove is vandaag grotendeels een residentiële gemeente bestaande uit een tiental straten met nog verschillende actieve landbouwbedrijven over heel het grondgebied gevestigd.

Binnenin de kerkHeel het gebied van Hove, Edingen en Opzullik had lange tijd een tweetalig karakter. Vandaag bestaan er in Edingen nog faciliteiten voor Nederlandstaligen. Men schat er het aantal Nederlandstaligen op +/- 30% van de bevolking. In Hove is het Nederlands in de loop deze 20ste eeuw grotendeels verdwenen.

De fusiegemeente Silly telt ruim 8.100 inwoners (118 per km2) op een totale oppervlakte van 67,68 km2 en ligt aan het riviertje de Zulle (la Sille), een bijriviertje van de Dender. De fusiegemeente telt acht deelgemeenten : Fouleng, Gondregnies, Graty, Hellebeek (F : Hellebecq), Hove, Opzullik (F: Silly), Thoricourt en Zullik (F: Bassilly). Het is grotendeels een landbouwgebied (81% der oppervlakte), er zijn slechts enkele bossen (8%) en de overige 10% van de grond is bebouwde zone.

Het gemeentebestuur bestaat uit leden van de liberale MR en de PS met Christian Leclercq (MR) als burgemeester. De gemeenteraad telt 19 raadsleden (dd. 2012) : 7 MR, 6 PS, 5 CdH en 1 Ecolo. De gemeente Silly maakt deel uit van de politiezone “Sylle et Dendre”. De noordelijke gemeentegrens van Silly grenst aan de Vlaams-Brabantse gemeente Bever, met faciliteiten voor franstaligen.

Het gemiddelde inkomen bedroeg in 2006 welgeteld 15.638 euro per hoofd van de bevolking. Het gemiddelde inkomen in de provincie Henegouwen bedroeg toen 12.467 euro. In januari 2009 was er een gemiddelde werkloosheid van 7,88%, wat onder het Waalse gemiddelde ligt. De gemeente telt een aantal gastronomische specialiteiten (kaas, appelsap, bier) en telt een aantal toeristische overnachtingsmogelijkheden. Het noorden van de provincie Henegouwen, waar Hove ligt – is in weinig te vergelijken met de oude Waalse industriebekkens van Samber en Maas.

→ Filmpje uit Hove(s):