Flag_of_England.svgIn verschillende landen van de wereld bestaan er gemeenten en plaatsen die de naam “Hove” dragen. We trekken het Kanaal over.

Het Engelse Hove is een plaats in het bestuurlijke gebied “Brighton & Hove”, gelegen aan de Engelse zuidkust, in het graafschap East Sussex van de regio South-East England. De gemeente telt een goede 92.000 inwoners. “Brighton & Hove” tellen samen 247.000 inwoners over een oppervlakte van 82 km2. Samen vormen “Brighton & Hove” een “unitary authority”, dit is een type lokale overheid, verantwoordelijk voor alle lokale overheidsfuncties binnen het gebied. Zij stuurt dus lagere overheden aan en draagt verantwoordelijkheid voor wat deze lagere overheden doen. In het algemeen beslaan “unitary authorities” grote plaatsen of steden die groot genoeg zijn om onafhankelijk te kunnen functioneren in plaats van als onderdeel van een “county” (graafschap) of regionale bestuurlijke eenheid.

Plaatsen in het district Brighton en Hove zijn : Brighton, Hove, Kemptown, Bevendean, Whitehawk, Portslade en Rottingdean.

Brighton zeedijk bij avond“Brighton en Hove” is een van de bekendste en grootste badplaatsen van Engeland. Er is een apart naaktstrand. De “jetset” van London troept er samen, men kent er een uitgebreid nachtleven op de dijk en in de binnenstad. Er zijn in totaal meer dan 400 pubs en vele nachtclubs. Er vinden over het hele jaar allerhande festivals plaats.

We treffen er ook nog veel oude Victoriaanse gebouwen. Brighton heeft een grote pier, veel groter dan de pier van Blankenberge. In de stad bevindt zich het opvallende door John Nash voor koning George IV verbouwde “Royal Pavillon”, de Koninklijke residentie voor de prins-regent.

In Brighton wordt jaarlijks een reünie gehouden van motorrijders met café-racers. Verder is Brighton bekend van de bomaanslagen van het ondertussen ontbonden  Iers Republikeinse Leger (I.R.A.) in 1984 op het Grand Hotel waar het jaarlijkse congres van de Conservatieve partij doorging van toenmalig eerste-minister Margareth Thatcher. Vier mensen kwamen daarbij om het leven.

Brighton Pavilion

 

In de stad zijn twee universiteiten gevestigd : de Universiteit van Brighton (20.000 studenten) en de Universiteit van Sussex (10.000 studenten). Verder treft men er een dertigtal Engelse taalinstituten, goed om weten als inwoners van “ons” Hove en omgeving zoon of dochter op taalkamp naar Engeland willen sturen.

“Brighton en Hove” bezitten twee spoorwegstations met
een rechtstreekse verbinding van slechts 51 minuten naar London Victoria Station. Verder zijn er snelle verbindingen naar plaatsen in de omgeving zoals Gatwick Airport, Reading, Portsmouth, Ashford. Er zijn ook verbindingen met verder gelegen Engelse steden zoals Manchester, Birmingham, Bristol. “Brighton & Hove” herbergt vier bekende musea :  het “Brighton Museum and Art Gallery”, het “Booth Museum of Natural History”, het “Brighton Fishing Museum” en hetBrighton Toy and Model Museum”.

Op economisch vlak zijn er rond Brighton en Hove verschillende mediabedrijven gevestigd. Men spreekt er van “Sillicon Beach”. De regio is op economisch vlak de zesde belangrijkste van de 66 Engelse regio’s. In de stad staat de Engelse vestiging van American Express met meer dan 3.000 werknemers. De binnenstad kent vele mondaine handelszaken.

Brighton Hove city

 

Op politiek vlak behaalde de Green Party in 2005 bij lokale verkiezingen er 22% van de stemmen, terwijl op landelijk Engels vlak deze formatie maar 1% behaalde. De districtszetel voor het Engelse Lagerhuis (Kamer van Volksvertegenwoordigers) is in handen van de Labour party.

Op sportief vlak is de stad de thuishaven van de tweedeklasse voetbalclub “Brighton & Hove Albion Football Club”. Ieder jaar organiseert men op het strand een strandvoetbaltornooi met internationale vedetten zoals Eric Cantona.

Paardenliefhebbers kunnen terecht op de plaatselijke hippodroom en rugbyliefhebbers komen er ook voldoende aan hun trekken.

De Engelse stad “Brighton & Hove” en grote omgeving loont zeker de moeite voor een uitgebreid bezoek. Iedereen komt er aan zijn trekken.

→ Filmpjes uit Brighton/Hove: