Steun ontwikkelingshulp voor aardbeving in Haïti

Het gemeentebestuur maakt in de gemeentebegroting 2010 een bedrag van 27.572 euro vrij als gemeentelijke toelage voor de slachtoffers van de recente dodelijke aardbeving in het Caraïbische eiland Haïti. In totaal gaat het over een bedrag van 4.100 euro, verdeeld over 3 organisatie voor Noodhulp : 1.367 euro voor Rode Kruis Vlaanderen, 1.367 euro voor Artsen Zonder Grenzen en 1.366 euro voor Haiti Lavi 1212. Hopelijk komt de steun terecht bij de arme Haïtianen en verdwijnt dit geld niet in de zakken van oplichters of de plaatselijke maffia.

 

Verkeersveiligheid bevorderen

In de gemeente rijden nog steeds vele fietsers (vnl. schoolkinderen) tijdens de donkere perioden zonder fietslicht en fluorescerend vestje. Bij een groot aantal wagens zijn vaak de lichten defect. Bestaan hierover statistieken ? Schepen Els Pauwels antwoordt hierop dat er hierover geen statistieken bestaan. Er is tweemaal per jaar scholenoverleg met de directies van alle scholen in Hove en daar staat de veiligheid hoog op de agenda. Dat heeft als resultaat dat wij op de “carfree-day” een belangrijke medespeler zijn en rond het thema zichtbaarheid is er dan een workshop.

Alle Hovese basisscholen hebben een sterke campagne opgezet rond het dragen van het fluovestje en alle leerlingen krijgen zulk vestje gratis. Voor wat de gemeentelijke Albrecht Rodenbachschool betreft, is het zo dat bij de verplaatsingen die per fiets gebeuren de fietshelm verplicht is.

“Het is een feit dat bij de leerlingen van de humaniora het dragen van een fluovestje en/of helm moeilijker ligt. Daarom toch het belang dat we beginnen met de jongste generatie zodat er dan toch mogelijkheden voor de toekomst openliggen” aldus de schepen.

 

Overlastboetes vaak onbestraft

Sedert 2005 kunnen gemeenten zelf een reglement opstellen om overlast en kleine overtredingen zoals graffiti, wildplakken, sluikstorten en lawaaihinder via het GAS-systeem (Gemeentelijke Administratieve Sancties) te bestraffen met geldboeten tot maximaal 250 euro. Maar de boetes zijn meestal zo minimaal dat bij wanbetaling de aanmaningen tot betalen en de dwangbevelen meer zouden kosten dan de eigenlijke boete. In heel wat gemeenten blijft een groot aantal boeten onbetaald.

In de politiezone HEKLA (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) werden een 180-tal dossiers opgesteld. In zestig gevallen leidde dit tot een boete. Er is een onderscheid tussen bestuurlijke verslagen opgesteld door de gemeenschapswachten en gemengde inbreuken vastgesteld door de politie en gemeenschapswachten.

In de politiezone MINOS (Mortsel, Boechout, Wijnegem, Borsbeek, Wommelgem) zou zowat de helft van de boetes zijn betaald aldus de Gazet van Antwerpen.

 

Waardevol architectonisch erfgoed bewaren

Op de gemeenteraad werd voorgesteld dat het gemeentebestuur zich in de plaats zou stellen van de Vlaamse overheid en zelf de belanghebbenden schriftelijk op de hoogte brengt van het feit dat ze op de lijst betreffende het “waardevol architectonisch patrimonium in Vlaanderen” voorkomen, zodat ze dan alle mogelijke gevolgen hiervan kennen. Het zou ook sneller gaan. Schepen Johan Ampe stelt “dat het gemeentebestuur zich niet in de plaats kan stellen van de Vlaamse overheid. Vanaf 2007 wordt proactief de nodige aandacht besteed aan de gebouwen die op de lijst “waardevol architectonisch patrimonium in Vlaanderen” staan. Alle ondersteunende elementen worden aan de betrokken eigenaars bezorgd om mee te zorgen dat het patrimonium in stand kan blijven. Enkele voorbeelden zijn : de verbouwing van Kastanjehof, de Modelhoeve, een woning tussen de Mechelsesteenweg en de Kasteelstraat en het Kraaienhof”.

 

Hovenaars blijven voordelig zwemmen in Mortsels zwembad

De gemeente heeft een overéénkomst met de stad Mortsel zodat Hovenaars er aan hetzelfde voordeeltarief kunnen zwemmen als de eigen Mortselse bewoners. In Mortsel bestond hierover interne discussie gelet op de negatieve resultaten van het stedelijk zwembad. Schepen van Sport Els Pauwels had hierover contact met haar Mortselse collega schepen Koen Dehaen. Het gaat om een vraag van de oppositie in Mortsel omtrent het zwembad en er is geen enkele reden om de gemaakte afspraken met Hove op te zeggen. De scholieren van de Hovese gemeentelijke Albrecht Rodenbachschool gaat zwemmen in Mortsel en de kostprijs daarvoor bedraagt 3.000 EUR. Voor de Hovenaars die gaan zwemmen in Mortsel tegen een verminderd tarief bedragen de kosten 1.400 EUR.