logo_politieDe laatste jaren hebben beleidsmensen de mond vol van ‘nabijheidspolitie’ en het zogenaamde ‘community policing’. Wonen de politieagenten ook in de politiezone waar ze werken? De resultaten zijn ontnuchterend ; amper 2 op de 5 politieagenten woont in de zone waar ze werken. Vooral de steden blijken een weinig geliefde woonplaats voor agenten. Het is zo dat amper 43 % van de politieagenten woont in de politiezone waar ze werken. In Vlaanderen is dat 49 %, in Wallonië 51 %, maar in Brussel zakt dat aandeel tot 11 %.

Kijken we naar de provinciale verschillen dan valt op dat in Limburg maar liefst 67 % van het politiekorps woont en werkt in de eigen politiezone. In West-Vlaanderen is dat ook nog 60 %. Maar voor Oost-Vlaanderen zakt het cijfer al tot 54 %. Vlaams-Brabant is voorlaatste met 43 %. In de provincie Antwerpen wonen tot slot amper 36 % van de agenten in de politiezone waarin ze werken.

Weg van ’t stad
Er vallen twee tendensen waar te nemen. Ten eerste wonen weinig agenten daar waar het zeer duur wonen is. Zo woont bijvoorbeeld amper 10 % van het eigen korps in de politiezone van de faciliteitengemeenten Kraainem/ Wezembeek-Oppem. Meest opvallend is echter dat de agenten vooral de grote steden mijden. Gent doet het met 41 % nog behoorlijk maar van de Brugse politieagenten woont nog geen 20 % in de stad zelf.
Amper 11 % van het Antwerps politiekorps woont in “ ’t stad”. Nog erger is het gesteld in Brussel. In zones waar de criminaliteit welig tiert, wonen amper politieagenten. Van de 2.345 agenten in de politiezone Brussel-Elsene woont maar 6 % in deze zone zelf. Absolute kampioen is de veelgeplaagde zone Zuid (Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis) waar niet eens 5 % van de agenten woont.
Centrumsteden als Hasselt (72 %), Oostende (54 %) of Aalst (52 %) scoren dan weer boven het gemiddelde. In Turnhout woont 74 % van de agenten in de stad zelf. Lommel doet met 80 % best van al.

Onder de kerktoren
In de politiezones van de Duitstalige gemeenschap is het blijkbaar aangenaam toeven voor agenten. In de zone Sankt-Vith woont 95 % van het korps in de zone zelf. Vlaamse uitschieter is de politiezone van onder meer het lieflijke Poelkappelle (met ook Moorslede, Staden en Zonnebeke), waar 86 % van de agenten in de politiezone zelf woont.

Wonen in de eigen PZone belonen ?
In de grootstedelijke politiezones woont het kleinst aantal agenten. Terwijl ze net daar het meest nodig zijn. Zo is er Schaarbeek waar men specifiek heeft ingezet op de nabijheidspolitie. Er kwamen 26 wijkagenten die een band uitbouwden met hun wijk, al wonen ze niet allemaal in de zone zelf. Alleszins een succesvolle aanpak want in de zone Noord is de onveiligheid heel wat beter onder controle dan elders in Brussel.

Wie in de eigen politiezone zelf woont, heeft natuurlijk het meest voeling met de problemen van de zone zelf. De agenten ondervinden die problemen immers zelf aan den lijve. Zij merken ook als eersten wanneer er iets niet in orde is. Daarenboven verhoogt het zeker ook de sociale controle. Agenten gaan verplichten om in de eigen politiezone te gaan wonen is niet de juiste actie, maar we moeten het wel stimuleren en belonen. Minstens moeten er specifieke campagnes worden gevoerd naar agenten toe, om alle voordelen van dicht bij huis werken in de verf te zetten.

(aantal agenten / woont in zone / woont niet in zone) :
Boechout/ Borsbeek/ Mortsel/ Wijnegem/ Wommelgem : 165 – 85 – 80
Hove/ Edegem/ Kontich/ Lint/ Aartselaar : 140 – 68 – 72

Antwerpen : 2466 – 279 – 2187
Zwijndrecht : 57 – 32 – 25
Boom/ Rumst/ Niel/ Schelle/ Hemiksem : 117 – 77 – 40
Kapellen/ Stabroek : 94 – 51 – 43
Essen/ Kalmthout/ Wuustwezel  : 126 – 91 – 35
Brasschaat : 95 – 39 – 56
Schoten : 96 – 36 – 60
Ranst/ Zandhoven :  66 – 33 – 33
Brecht/ Malle/ Schilde/ Zoersel : 146 – 93 – 53