Infrastructuur voor elektrische wagens in het gemeentecentrumstation

Er wordt verwacht dat de verkoop van elektrische wagens de volgende jaren sterk zal toenemen. Alle automerken gaan het volgende jaar nieuwe modellen van elektrische wagens of hybride wagens op de markt brengen. Volgens voorspellingen van Febiac zou in 2020 het segment van de elektrische voertuigen tussen 3 en 20 procent moeten liggen. De voordelen van de elektrische wagen zijn onder andere:

Een elektrische wagen stoot geen verbrandingsgassen (CO2, fijn stof, stikstof, …) uit. Het rendement van een elektrische motor is groter dan dat van een gewone verbrandingsmotor. Daardoor verbruikt hij veel minder energie. Elektrische wagens zijn zeer stil. Hierdoor is er veel minder lawaaihinder.

Het grootste probleem van elektrische wagens is hun relatief beperkte actieradius. Om gedurende lange tijd of voor lange ritten te gebruiken moeten de wagens regelmatig opgeladen kunnen worden. Maar er bestaat nog geen oplaadnet. België hinkt wat dit betreft zijn buurlanden achterna. Om elektrische wagens op grote schaal in te zetten is zo’n oplaadnet noodzakelijk.

Verschillende grote steden in Europa (Londen, Amsterdam, Rotterdam, …) hebben concrete plannen om binnen enkele jaren een netwerk van laadpalen te installeren. Verschillende Vlaamse steden en gemeenten hebben plannen om laadpalen te plaatsen of hebben dit reeds gedaan. Ook de stad Antwerpen heeft plannen om tegen 2012 vijftig laadpalen te plaatsen.

Op heden bestaan er verschillende instanties en firma’s die producten inzake e-mobiliteit aanbieden. Zo is er de keuze om een laadpaal te kopen of te leasen. Er is de mogelijkheid om dit gratis aan te bieden of tegen betaling. Er bestaan laadpalen waar naast wagens elektronische fietsen en scooters kunnen worden aangesloten. Er zijn tevens mogelijkheden om samen te werken met andere partners zoals de NMBS, bedrijven, …

Er bestaat tevens de mogelijkheid om binnen de samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 met het Vlaams Gewest een (gedeeltelijke) projectsubsidie te ontvangen binnen het thema mobiliteit.

Het Hovese schepencollege geeft de toestemming aan de milieudienst om te onderzoeken welke maatregelen de gemeente kan ondernemen inzake het ondersteunen van de uitbouw van een oplaadnet voor elektrische wagens.

Het college geeft de toestemming om een voorstel uit te werken waarbij bij de heraanleg van het gemeentecentrum/ stationsgebied infrastructuur voor e-mobiliteit wordt aangelegd.