Alle gemeenten van onze regio (= Mortsel, Edegem, Hove, Kontich, Boechout, Lint) kampen met een tekort aan huisartsen. Dit is ook reeds op de werkvloer voelbaar, al is de situatie zeker nog niet dramatisch.

Veel beginnende huisartsen hebben na enkele weken al een drukke bezetting van hun wachtkamer. In vele groepspraktijken kan men geregeld spreken van filevorming door  patiënten.

Oudere patiënten
He tekort aan huisartsen ligt bij verschillende oorzaken. Vooreerst is er de vergrijzing van de bevolking en zijn er dus steeds meer oudere patiënten aanwezig. Die komen vaker langs de praktijk en hebben ook veel meer begeleiding en opvolging nodig. Daar kruipt voor een arts heel wat tijd in.

Een volgende reden is dat heel wat studenten geneeskunde zich na de zeven jaar opleiding nog willen specialiseren. Ze mikken op een goedbetaalde job als specialist in een ziekenhuis. Gelukkig zijn er daarbuiten nog artsen die bewust kiezen voor het beroep van huisarts.
Bij de huisartsen is er een diepe generatiekloof. Vele artsen zijn tussen de 60 en 65 jaar oud en dan begint het opnieuw rond de 35 jaar. Huisartsen tussen de 35 en de 55 jaar zijn er dus niet heel veel. De jongere generatie zal zeker het tekort aan artsen beginnen voelen op het moment dat de oudere generatie gaat stoppen met werken, ook omdat zij vaak meer patiënten hebben en ze een totaal ander gezinspatroon hebben. Huisartsen van de oudere generatie kunnen vaak heel de dag door werken, terwijl hun partner – meestal mevrouw – voor het huishouden zorgt. Bij jongere artsen werkt de partner meestal ook buitenshuis en dan moet de arts (m/v) zelf voor de kinderopvang zorgen. Niet alle jonge artsen werken voltijds. Onlangs ging er in Mortsel een oudere arts met pensioen en dat zorgde voor heel wat meer patiënten in een naburige huisartsenpraktijk. In de toekomst zullen zulke situaties nog meer voorkomen.

Logistieke ondersteuning
Er zijn wel wat oplossingen om de werkdruk bij artsen te doen verminderen. Er bestaat al een subsidie om een secretaresse te kunnen aannemen. Volgens de artsen is die lang niet hoog genoeg om alle kosten te kunnen dekken. Ook een extra verpleegkundige die een handje kan helpen zou de werkdruk kunnen verlagen.

Onze hoop is echter gesteld op het feit dat steeds meer studenten voor het vak van huisarts kiezen, wat het tekort op lange termijn moet doen verdwijnen.