Eind mei reikt de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vijf eredoctoraten uit. Gynaecologe en politica Marleen Temmerman, prof. Ronald Levy (geneeskunde), prof. Costas Soukoulis (ingenieurswetenschappen), prof. Donald L. Horowitz (humane wetenschappen) en gewezen wielerkampioen Eddy Merckx krijgen er een eredoctoraat.

Een eredoctoraat (doctoratus honoris causa) is een doctoraat dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, zonder dat daarover verslag is gelegd in een proefschrift. Ook gebeurt het dat iemand een eredoctoraat krijgt voor niet-academische prestaties, bijvoorbeeld op maatschappelijk gebied of in de politiek. Overigens kunnen ook degenen die langs reguliere weg hun doctorsgraad hebben verkregen door het schrijven van een proefschrift, een eredoctoraat van een andere universiteit ontvangen bij wijze van bijzonder eerbewijs voor academische prestaties. Dit eredoctoraat wordt vaak uitgereikt bij feestelijke gelegenheden.

Eddy_Merckx_Molteni_1973 Eddy Merckx in 1973, binnenkort ook eredoctor.

Eddy Merckx (°1945) is onze nationale sportman van de twintigste eeuw, met een palmares in de wielersport dat niet te evenaren valt. Een van de kernwaarden van de Vrije Universiteit Brussel is “vorming van en respect voor de totale persoon”. Het lichamelijke aspect mag hierbij niet ontbreken. En in het geval van Eddy Merckx gaat het om meer dan zijn uitzonderlijke sportprestaties alleen. Hij heeft immers ook een grote maatschappelijke betekenis. De VUB schenkt Eddy Merckx een eredoctoraat voor zijn bijdrage tot de democratisering en popularisering van de (wieler)sport, voor zijn winnaarsmentaliteit waarbij hij altijd uitgaat van zijn eigen kunnen, voor zijn humanistische warme persoonlijkheid en voor de wijze waarop hij ons land in het buitenland promoot. Eddy Merckx kreeg nooit eerder een eredoctoraat aangeboden.