De MarkgraafVlaams minister van cultuur Joke Schauvliege wil verkooppunten voor boeken oprichten in bibliotheken in het kader van een actie om de boeken meer naar de lezers te brengen. Uit een onderzoek blijkt dat 30% van de Vlamingen op jaarbasis geen enkel boek leest. De minister onderzoekt hoe het lezen nog populairder kan worden gemaakt. Volgens haar moet de zichtbaarheid en de bereikbaarheid van boeken worden verhoogd. In stations bij treinvertragingen en in bibliotheken.

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat uitlenen doet kopen. Mensen die een verhaal hebben gelezen en erdoor gepakt zijn, willen dat vaak ook houden en zijn dus geneigd om het te kopen.

De onafhankelijke boekhandels zijn niet direct gewonnen voor het idee van de minister. Ze stellen dat een bibliotheek dient om boeken te ontlenen, niet om te verkopen. We organiseren toch ook geen Postpunt of een kantoor van Elektrabel in onze bibliotheek. Er blijven ook nog vele vragen onbeantwoord. Welke boeken gaat men verkopen in de bibliotheek? Gaan alle uitgeverijen en auteurs dezelfde kansen krijgen? Of enkel de grote uitgeverijen en gekende schrijvers? Verkoopsobjectieven van het personeel ? Bonussen? Zal er onder tafel of in dure restaurants van alles worden “geregeld”? Zal er geen sprake zijn van censuur? enz …

Volgens de schepen van cultuur zit Hove goed wat betreft leesparticipatie van de burger. Het gemeentebestuur zal niets ondernemen in de gemeentelijke bibliotheek zolang er geen instructies komen van de hogere overheid.