De eerstkomende dagen en weken zullen de Hovese brievenbussen bestookt worden met allerlei drukwerk en brieven van allerlei mooi ogende en lachende kandidaten (m/v) die de lezers zullen proberen te overtuigen om een stem achter hun naam uit te brengen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober e.k.

In Hove gaat alles officieel draaien rond de heraanleg van het gemeentecentrum met volgens de meerderheidspartijen een prachtig ogend resultaat en de oppositie zal de gemiste kansen sterk in de verf zetten. Verder komen zeker nog aan bod : de (verkeers)veiligheid, de vele diefstallen en inbraken, de hoge gemeentebelastingen, wat meer doen voor groen en cultuur, voet- en fietspaden, enz …

Iedere kiezer zal wel – na misschien lang zoeken – zijn of haar gading erin terugvinden. Dit is de officiële verkiezingscampagne.

 

Vijfde mandaat voor burgemeester Luc Vuylsteke de Laps?

Uiteindelijk ligt de werkelijke – de officieuze – inzet van de gemeenteraadsverkiezingen op een ander niveau en draait het rond één man : de huidige burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V), die reeds vier legislaturen – sedert 1 januari 1989 – burgemeester van Hove is.

De Hovese burgemeester wordt binnen enkele weken 56 jaar, een leeftijd waar men na een rijk gevulde beroepsloopbaan al eens kan beginnen nadenken over wat daarna ? Bij de volgende verkiezingen van 2018 is de huidige Hovese burgemeester immers 62 jaar en wenkt het pensioen.

De Hovese burgemeester is van beroep industrieel apotheker en was de eerste jaren van zijn beroepsloopbaan ook actief in deze sector.

Hij zetelt sedert januari 1983 in de Hovese gemeenteraad, toen nog als gemeenteraadslid in de schaduw van zijn grote mentor, burgemeester, CVP-partijvoorzitter, minister van landsverdediging, senaatsvoorzitter Frank Swaelen.

In 1989 gaf Swaelen de fakkel door aan Luc Vuylsteke de Laps die toen een coalitie moest aangaan met de Volksunie omdat de CVP aan geen mathematische meerderheid in de gemeenteraad meer kwam. Het avontuur bekwam de Volksunie bij de verkiezingen van 1994 slecht, want ze gingen er op achteruit en zouden die klap in Hove nooit meer kunnen rechtzetten met uiteindelijk de finale nationale ontbinding van de VU in 2001.

In 1994 vormde de CVP o.l.v. Luc Vuylsteke de Laps een bestuursmeerderheid met de liberalen van de VLD. Deze coalitie werd in 2000 voortgezet maar eindigde op het einde voor de liberalen met “veel builen en blutsen”. In 2006 moest de VLD er nog eens een interne afscheuring (pH7) bij nemen die ze eigenlijk nog niet hebben verteerd.

In 2006 vormde de CD&V dan een bestuursmeerderheid met de groen-linkse lijst Hove Beweegt (Groen, SP-a, Spirit, onafhankelijken, enz…). De CD&V verloor traditioneel een zetel maar nu moest ze ook de groen-linksen als eerste politieke groep laten voorgaan. Nooit vertoond in de Hovese politieke dorpsgeschiedenis. Bij de gratie van de groen-linksen mocht Luc Vuylsteke de Laps burgemeester blijven, want er kon een alternatieve meerderheid worden gevormd met een andere fractie (pH7) en de CD&V was haar dominante positie toch kwijt. De groen-linksen domineerden de huidige legislatuur met een flinke verhoging van de gemeentebelastingen en dicteerden ook de plannen voor de herprofilering van het gemeentecentrum zonder aparte fietspaden, de fietsers als levend schild om het verkeer af te remmen.


Vele politieke levens

De Hovese burgemeester heeft al vele politieke waters doorzwommen en wilde stormen doorstaan. Hij is wat gewoon.

Vroeger was hij nog voorzitter van de CD&V van het arrondissement Antwerpen. Dit opent vele deuren binnen de partijhierarchie in Brussel. Vuylsteke de Laps was ook reeds ettelijke malen verkiezingskandidaat voor de Vlaamse en federale verkiezingen, echter zonder veel succes op een mandaat in Brussel.

Bij de invoering van de provinciale kiesomschrijvingen vielen bij de CD&V de arrondissementele besturen weg. Men werkt er nu met provinciale besturen. Een burgemeester van Hove met 8.300 inwoners (waarvan in 2006 nog 23% CD&V-kiezers, in 2010 nog 13%) weegt in zulke provinciale constructie bijna niets in vergelijking met collega CD&V-burgemeesters uit de Kempen die in hun gemeenten soms nog kunnen rekenen op absolute CD&V-meerderheden.

Luc Vuylsteke de LapsDe Hovese burgemeester liet zich in 2006 ook verkiezen voor de provincieraad van Antwerpen. Officieel zal hij het wel ontkennen, maar politieke waarnemers bevestigden dat de Hovese burgemeester in 2007 ook kandidaat was om provinciegouvrneur van Antwerpen te worden in opvolging van gouverneur Camille Paulus (VLD). Het mandaat was immers politiek toegewezen aan de CD&V en er waren vele kandidaten voor deze goed betaalde job met secretaresse en privé-chauffeur tot het eveneens riante pensioen wenkt. Uiteindelijk haalde CD&V volksvertegenwoordiger Cathy Bercx de trofee binnen.

Beroepsmatig is Luc Vuyslteke de Laps naast zijn burgemeestersambt deeltijds ook actief als adviseur preventieve gezondheidszorg op het kabinet van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Van Deurzen. Verder is hij ook voorzitter van de Raad van beheer van de intercommunale Igean en bestuurder bij de intercommunale CIPAL, allemaal betaalde mandaten die een mooi eurotje op de rekening bijbrengen en de nodige contacten opleveren …

Want de bestuursmandaten in de interessante intercommunales worden binnen de partijen gegeven aan mandatarissen met bestuursverantwoordelijkheid. Daarom is het voor de Hovese burgemeester Luc Vuylsteke de Laps van levensbelang om ook in 2013 nog burgemeester van Hove te blijven. Zijn beroepsleven hangt volledig af van de politiek en staat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen duidelijk op het spel. Als gewoon gemeenteraadslid – in de oppositie – zou hij politiek uitgespeeld zijn. Daarnaast heeft hij ook zijn leeftijd tegen om nog iets interessants te vinden op de arbeidsmarkt. Bij het aantreden van paars-groen in 1999 kon Luc Vuylsteke de Laps ook “zijn bureau leeg maken” op een Vlaams CVP-ministerkabinet en konden honderden partijgenoten ander werk gaan zoeken of gaan stempelen. Veel zekerheden zijn er vandaag niet meer in de politiek.

Buiten de CD&V hebben alle andere Hovese politieke partijen hun redenen “om politiek af te rekenen” met de huidige burgemeester. Velen willen de CD&V definitief in de oppositie opsluiten. Of ze erin zullen slagen, is een ander verhaal en schrijft grotendeels de Hovese kiezer in het stemhokje. Politiek strategisch is CD&V Hove een kartel aangegaan met de plaatselijke VLD, kwestie van zich in te dekken tegen de nieuw opkomende Vlaams rechts-liberale N-VA. De strijd om de Hovese burgemeesterssjerp zal hard zijn en er zijn al “de nodige slagen onder de gordel uitgedeeld”.

Wordt vervolgd.