Na de zomerendfeesten op vrijdagavond en zaterdag is er traditioneel op zondag de jaarlijkse wielerhoogdag in Hove en Lint, een organisatie van de Kon. Hovese Vitesse Club. De weergoden waren dit jaar niet echt goed gezind.

De ING Family Cycling Tour kon zondagmorgen 26 augustus rekenen op zo’n 74 deelnemers, wat aan de lage kant, want normaal hebben ze bij droog weer zo’n 200 deelnemers. De opbrengst van deze sponsortocht gaat naar de vzw Oscare, een brandwondencentrum die vandaag zich ook ontfermt over een kinderbrandwondencentrum.

Eddy Merckx moest afzeggen voor zijn aanwezigheid op de ING Family Cycling Tour
Eddy Merckx moest afzeggen voor zijn aanwezigheid op de ING Family Cycling Tour

Wegens de slechte weersomstandigheden – tussen 11u. en 11.30u. viel er in Hove en omgeving zo’n 30 liter water per m2 – had men af te rekenen met een aantal hindernissen. Door deze barre weersomstandigheden was er ook geen Old Timers optocht en ook geen publiciteitscaravaan actief. Een gedeelte van de Lintsesteenweg stond tijdelijk volledig blank. Wie als ex-renners wel van de partij waren om hun solidariteit te betonen, waren ex-wielrenners Fons De Wolf, winnaar van Milaan-San Remo (1981) en de Ronde van Lombardije (1980) en Gery Verlinden (zes deelnames aan de Ronde van Frankrijk en Kampioen van België in 1979. Hij woont in Lint). Hun beider aanwezigheid werd ten zeerste gewaardeerd.

 

De wedstrijdverslagen :

Axel Van De Wijgaart wint “Vlaamse Pijl der Nieuwelingen”

LINT – Om 13.00u. stonden er een 50-tal nieuwelingen aan de start voor de 7de Vlaamse pijl der Nieuwelingen. Heel wat straten in Lint stonden nog onder water van het grote onweer. Door een interventie van de brandweer kon de wedstrijd uiteindelijk met drie kwartier vertraging van start gaan. Door het zware weer was het eerste wedstrijdgedeelte enkel gekenmerkt door het stelselmatig afhaken van ettelijke renners. Na half wedstrijd viel het peleton, of wat daar nog van overbleef, uitéén in drie groepen. Een ronde later was alles terug gehergroepeerd. De aanvalspogingen volgeden elkaar in sneltempo op. Maar uiteindelijk besliste een groepsspurt in de Koning Albertstraat in Lint over de zege. In deze spurt was Axel Van De Wijgaart uit Kapellen de snelste voor Wesley Widar en Pieter Van Rosbeeck werd derde. De winnaar legde de 64,8 km af in 1u35’24”.

Engels duo geeft koersles

HOVE – Het aantal deelnemers van de 10de Ster der Beloften, elite liefhebbers zonder contract, lag dit jaar met amper 32 deelnemers aan de lage kant.

Op het einde van de eerste ronde kozen de Engelsen Tom Jones en Simon Yates samen met Jorg Hendrickx het hazenpad. Dit trio werkte goed samen in de aflossing wat resulteerde in een grote voorsprong die uiteindelijk opliep tot 4min30’. In de 9de van de 12 ronden moest onze landgenoot Hendrickx uiteindelijk afhaken zodat de Engelsen onderling moesten uitmaken voor wie de overwinning was. Tom Jones uit Leeds (GB) klopte zijn ploeggenoot vrij makkelijk in de spurt .Jef Van Merhaeghe werd derde. Axel Gremelpot werd vierde, Kevin Van der Mast werd vijfde. Jorg Hendrickx die een groot deel van de ontsnapping met de Engelsen op kop reed werd uiteindelijk tiende. Winnaar Tom Jones reed de 118,8 km uit in 2u40’13”.

De wielerhoogdag werd afgesloten met een receptie in zaal “Da Capo” aan de Lintsesteenweg in Hove. De harde kern dook de nacht in, in een nabijgelegen herberg …