Onze politiezone H.E.K.L.A. (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar) behoort samen met de stad Brugge tot de tien laureaten van de eerste European Foundation’s Initiative on Dementia Awards. Hiervoor kreeg onze politiezone een cheque ter waarde van 10.000 euro overhandigd.

Het gaat hier om initiatieven die mensen met dementie en hun families ondersteunen om een goed leven te (blijven) leiden en actief deel te (blijven) nemen aan het lokale gemeenschapsleven.

In België leven vandaag ruim 130.000 personen met dementie, tegen het jaar 2050 zal dat aantal verdrievoudigen. Beter leren omgaan met dementie is een uitdaging voor de hele samenleving. Op dementie rust immers nog steeds een groot taboe. Vooroordelen en clichés bepalen het beeld dat de meeste mensen hebben van deze ziekte.

Dementie verhindert deelname aan het sociale leven en isoleert niet alleen de persoon met dementie maar ook zijn familie. Hun contacten met de lokale gemeenschap vallen geleidelijk aan weg. Dit leidt tot een bijkomende achteruitgang van de levenskwaliteit van betrokkenen zelf.

Lokale besturen willen op hun beurt hun gemeenten leefbaar maken en stimuleren tot een warme samenleving. Maar streven naar een dementievriendelijke gemeente gaat niet vanzelf. Gelukkig nemen heel wat besturen, verenigingen en individuen de handschoen om hun gemeente of buurt dementievriendelijk te maken. De Europese prijzen zijn een blijk van erkenning voor deze voorbeeldpraktijken en moedigen hun winnaars aan om door te gaan en anderen ook aan te zetten om initiatieven te nemen.

Brochure op http://www.hekla.be/zdiensten/vermissing/