Op de jongste gemeenteraad van februari werd een extra belasting op nachtwinkels besproken. Vanaf 1 maart jl. wordt er in Hove een belasting geheven op nachtwinkels van 6.000 euro voor de openingstaks en een jaarlijkse belasting van 1.500 euro.

Raadslid Filip Lecoutre (CD&V) wilde het toepassingsgebied en de uurregeling kennen, omdat er een aantal bestaande reguliere winkels onder die nieuwe taks zouden kunnen vallen. Volgens gemeentesecretaris Paul Vos “is het reglement vooraf besproken met het intern toezicht in Antwerpen en er zijn geen problemen opgedoken”. Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde “dat nachtwinkels voor veel overlast zorgen. We willen vermijden dat Hove nog eens overspoeld wordt door twee of drie nieuwe bijkomende nachtwinkels. Juridisch is alles 100 % juist”. Voor de groen-linkse fractie Hove Beweegt was dit niet voldoende. “Is de middenstandsraad hierin geraadpleegd? De gelijkheid primeert in dit dossier. We moeten hierover advies vragen. Hier komt eenzijdig de last te liggen op één middenstander. Wij stemmen tegen” aldus groen-links. Burgemeester Volckaerts ging hiermee akkoord  Op de volgende gemeenteraad komt dit dossier terug ter sprake.

Nachtwinkels blijven (ongewild) nog steeds voor overlast zorgen. Ook in Hove. Naarmate het nachtelijke uur vordert, zijn er nogal wat klanten die erg veel lawaai maken met hun aanstormende (disco)wagens, afvalhopen blijven rondslingeren, overtreding van de openingstijden = concurrentie met reguliere winkels, verkoop van sterke dranken en rookwaren aan onbevoegden (= minderjarigen), hinder voor de omwonenden in de Kapelstraat, Groenenborglei, Hortensialei, Vincent Bavaisstraat (vernieling en besmeuring eigendommen, nachtlawaai), hinder op het kerkplein met hangjongeren, nachtelijk vandalisme tegen het kerkgebouw en rondslingerend afval, hinder werking gemeentelijke bibliotheek en C.C. “De Markgraaf”,  enz … In onze oostelijke buurgemeente Boechout (met een “progressief” gemeentebestuur) nam men reeds drastische maatregelen i.v.m. nachtwinkels. In de senaat bespreekt men de inperking van de verkoop van sterke drank tussen bepaalde perioden. Zijn Hovese herbergen niet beter uitgerust voor het schenken van sterke dranken dan wilde nachtelijke pic-niks in de Hovese wijkparkjes en aan het kerkplein ?