Er wordt al jaren gesproken over de ‘kloof tussen de burger en de politiek’. Zeker sedert twee decennia terug, toen een groot aantal Vlamingen op de verkeerde partij(en) zijn beginnen stemmen. Hierover werden al tientallen studiedagen georganiseerd, duizenden artikels geschreven, vele aktiekomitees opgericht en honderdduizenden verschillende meningen geventileerd.

Dorpskern van Glabbeek met de Sint-Niklaaskerk
Dorpskern van Glabbeek met de Sint-Niklaaskerk

In de Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek – 5.269 inwoners en gelegen in het midden van het Hageland – heeft het nieuwe gemeentebestuur besloten “niet bij de pakken te blijven zitten en er effectief iets aan te doen”.  Het nieuwe college van burgemeester en schepenen heeft beslist om in Glabbeek  op zaterdagvoormiddag zelf het gemeentehuis open te houden voor de inwoners. Burgers kunnen er dan terecht met hun vragen en opmerkingen over het gemeentebeleid. Zo worden personeelskosten uitgespaard en kan de dienstverlening drastisch worden uitgebreid. De diensten van de burgelijke stand blijven evenwel gesloten.

De Sint-Catharinakerk in de deelgemeente Zuurbemde
De Sint-Catharinakerk in de deelgemeente Zuurbemde

Vele inwoners kunnen zich niet altijd tijdens de officiële openingsuren van het gemeentehuis  vrijmaken om hun zaken er af te handelen. De bestuurders blijven zo ook de nodige voeling houden met wat er leeft bij de inwoners van de gemeente. De eerste schepen van Glabbeek is Peter Reekmans, tevens Vlaams volksvertegenwoordiger voor LDD. In 2014 wordt hij er effectief burgemeester. Zijn Dorpslijst vormt er een bestuurscoalitie met de SP-a.

En Hove ?

Peter Reekmans
Peter Reekmans, eerste schepen van Glabbeek en toekomstig burgemeester

Wat in Glabbeek kan, moet in Hove ook kunnen! In het nieuwe Hovese beleidsplan 2013-18, afgesloten tussen N-VA Hove en pH7 Positief Hove, staat letterlijk dat “Hove een dienstbare en toegankelijke gemeente is. Schepenen zijn er als ondersteuners van de ambtenaren zonder functionele inmenging”. Het nieuwe Hovese schepencollege moet nu “van woorden daden maken” en het gemeentehuis zeker enkele zaterdagen per maand open houden voor de Hovenaars en andere geinteresseerden. De verandering begint daadwerkelijk nu!