Niet Antwerpen zelf maar steeds meer de zuidelijke rand van de stad heeft vaker met inbrekers te kampen. De overheidsdienst FOD Economie maakte nieuwe cijfers bekend waarbij het aantal woninginbraken in het jaar 2011 staan opgelijst over heel Vlaanderen.

In de stad Antwerpen is het aantal feiten afgenomen met 4 %, wat overeenkomt met 217 inbraken minder dan in het jaar 2010.

Maar in de zuidrand is duidelijk een omgekeerde beweging bezig. Na de Brusselse randgemeente Linkebeek volgen vier Antwerpse randgemeenten in de inbraken top-10.

In Hove werden in 2011 liefst 35 inwoners op de 1.000 slachtoffer van een inbraak in hun woning. Onze gemeente is het zwaarst getroffen wat overéén komt met 7 inbraken per schijf van 200 woningen.

Ook in Zandhoven, Wommelgem en Borsbeek steeg het aantal inbraken behoorlijk. Al deze gemeenten liggen aan een (auto)snelweg(en) waar de gangsters snel kunnen wegkomen bij onraad.

Ook Ranst en Edegem duiken in de top 10 van het meest aantal inbraken per 1.000 inwoners (ook gelegen aan autosnelwegen).

Hoogste aantal inbraken per 1.000 inwoners (2011)

1. Linkebeek 38
2. Hove 35 totaal 113 inbraken (stijging van 57%)
3. Zandhoven 28 totaal 144 inbraken (stijging van 19%)
4. Wommelgem 28 totaal 145 inbraken (stijging van 9%)
5. Borsbeek 28 totaal 132 inbraken (stijging van 15%)

Voor veel buitenlanders zijn onze gevangenissen luxe-hotels

Terwijl alle gevolgen van de massale immigratie van hele groepen vreemdelingen in onze media meestal onder de mat worden geveegd, is men in Groot-Brittannië veel opener over die zaken. De pers berichtte er zopas in alle openheid over een brutale Roemeense gangsterbende die juweliers terroriseerde met hamers en bijlen.

De gangsterbende van zo’n 10 Roemenen, werd op dieventocht gestuurd vanuit het vaderland en stak ook speciaal met die reden het Kanaal over. Ze gingen wonen op een stuk braakland in een zelfgebouwde keet, waardoor ze ook nauwelijks te traceren waren voor de politie en de overheid. Vervolgens gingen ze op jacht naar Indische winkeliers, omdat die vaak een voorraad goud hebben liggen.

Telkens belde één Roemeen in deftig pak aan bij de veiligheidsdeur. Zodra die geopend werd, stormde de bende binnen en verbrijzelde alle veiligheidsglas met mokerhamers en bijlen.  De schade was enorm, aanwezigen werden met de dood bedreigd en in één geval werd de knie van een aanwezige met een zware hamer in morzel geslagen.

De bende kon pas na lang en moeizaam speurwerk worden geklist. ”Ze lachten ons trouwens vierkant uit’, aldus de politie : ‘Jullie gevangenissen zijn voor ons vakantie’, aldus de Roemenen.

Een Britse rechter veroordeelde de bende onlangs tot samen 80 jaar gevangenisstraf en voegde eraan toe : ‘wie naar hier komt om te stelen zal hard aangepakt worden.’ Of dat iets zal uithalen valt nog af te wachten, want Groot-Brittannië maakt zich ernstig zorgen over de verwachte toevloed na 1 januari 2014, als heel waarschijnlijk  alle Roemenen en Bulgaren volkomen visa-vrij naar de hele EU mogen reizen.

In Vlaanderen is er voor het grootste gedeelte van de persgilde geen vuiltje aan de lucht : de vraag waarom het grote aantal woninginbraken jaar na jaar blijft stijgen, wordt hier gewoon niet gesteld.