Op zaterdag 27 april jl. ging tussen Zuytpeene (“Vlaanderen in Frankrijk” ) en Noordpeene de 37-ste  “Zwijgende Voettocht door het slagveld van de Peene” door.

Zuytpeene ligt in een rustige en groene omgeving, aan de voet van de Casselberg, op 15 km van Poperinge (VL). 

Deze manifestatie herinnert eraan dat op 11 april 1677 hier een veldslag plaatsvond tussen de Nederlanden o.l.v. Willem van Oranje Nassau en het Franse koninkrijk o.l.v. Lodewijk XIV met als inzet dit deel van de Zuidelijke Nederlanden. De Fransen wonnen de veldslag terwijl het Nederlandse kamp over de beste militaire troeven beschikte. De jaarlijkse mars heeft iedere vierde zaterdag van de maand april plaats, met wisselend de vertrekplaats in Noordpeene en Zuytpeene.

Sedert die datum is er in Frans-Vlaanderen een Vlaamse beweging actief voor meer sociaal, economische, culturele en politieke rechten voor de regio en zijn bewoners.

De Frans-Vlamingen aanzien deze manifestatie als een uiting van hun regionale identiteit. Dit jaar waren er een goede 150 deelnemers wat gelet op het goede weer en de verlokkingen van de nabij gelegen kust goed mag genoemd worden.

Er waren ettelijke Vlamingen van over de Schreve (grens) en zelfs enkele Nederlanders afgezakt naar Zuytpeene. Uit onze regio waren er delegaties uit Schoten, Wommelgem, Borsbeek, Hove en Berlaar. Ze hadden er een rustige en gezellige wandeling in het groene heuvellandschap.

Na de historische wandeling brachten vele deelnemers nog een bezoek aan verschillende Vlaamse herbergen in Cassel en omgeving. Het werd ‘letterlijk en figuurlijk’ een culinaire, gezonde en leuke verbroedering tussen Frans-Vlamingen, Vlamingen en Nederlanders …

herdenkingsmonument
herdenkingsmonument

 

Film :

RTV Utrecht, DocU: “Utrecht in Frankrijk” – woensdag 10 april 2013, 18.25u.

 

Fotoreportage :

[nggallery id=9]