Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen van oktober jl. vormden de CD&V en de Open VLD in Hove een verkiezingskartel en gingen samen de verkiezingscampagne in. Ze behaalden vier zetels, niet direct een groot succes en daarbij werden alle gewonnen zetels nog eens ingenomen door CD&V-ers.

In 2006 trokken CD&V en VLD nog apart naar de kiezer. CD&V behaalde toen 5 gemeenteraadszetels en de VLD twee. De CD&V vormde de bestuursmeerderheid met het groen-linkse Hove Beweegt (een kartel van SP-a, Groen, Spirit, ex-KPB, enz…). De VLD belandde in 2006 in de oppositie en liet tijdens de legislatuur 2007-2012 niet veel van zich horen.

 

Liberale burgeroorlog

In de legislatuur 2000-2006 vormde CD&V en VLD de bestuursmeerderheid in Hove. Bij de liberalen van de VLD waren er verschillende interne schermutselingen met o.a. een schepen die het voor bekeken hield en de blauwe deur achter zich dicht sloeg. In totaal verlieten twee van de vier liberale verkozenen “het blauwe schip”.

Een fameuze afscheuring kreeg ook vorm in de lokale partij pH7 – Positief Hove, aangevuld met enkele drenkelingen van een vroegere christen-democratische afscheuring Hove Anders (1994). Vandaag vormen pH7 samen met de N-VA de Hovese bestuursmeerderheid.

Eigendom van één Hovese familie
Eigendom van één Hovese familie?

Wat de CD&V-leiding in Hove ertoe bracht om met Open VLD in een verkiezingskartel te stappen weten we niet, dit behoort tot de aller persoonlijkste electorale overwegingen van o.a. gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps. Aanzag hij Open VLD Hove als het privébezit van één bepaalde familie in Hove en haar knechten, die politiek totaal uitgeput erbij lagen en waarmee gemakkelijk zaakjes te doen waren? Hopelijk schrijft de heer Luc Vuylsteke de Laps zo snel mogelijk zijn politieke memoires en wordt dit Hovese politieke vraagstuk zo snel mogelijk opgelost !?!

 

ACW Hove roert zich tegen kartel

Binnen CD&V Hove was ook niet iedereen fan van het kartel met de liberalen van Open VLD. Er moest immers plaats worden gemaakt op de verkiezingslijst voor een aantal blauwe kandidaten, die daarbij niet extra veel electoraal gewicht meebrachten. Binnen de christen-democratiche werknemersbeweging ACW broeide de oppositie tegen de blauwe verkiezingsbruid.

Vandaag, zes maanden na de verkiezingen, barst de oppositie tegen het verkiezingskartel van CD&V met Open VLD in Hove open. In het laatste nummer van de periodiek “Hovelinken”, orgaan van ACW-Hove, trekt Jos Peeters, voorzitter ACW-Hove en gemeenteraadslid van CD&V alle registers open over het oranje-blauwe kartel. We geven u integraal zijn stuk weer.

ACW koepel“Duidelijkheid

Langer dan verwacht blijft het lokale verkiezingsresultaat van 14 oktober 2012 bij heel wat Hovenaars nazinderen. Met regelmaat worden wij er ook vandaag nog op aangesproken. Iedereen wil zijn persoonlijke analyse maken, conclusies trekken. Ook de bezorgdheid om de toekomst komt steeds weer aan bod.

Hoe zal de kracht van verandering met Hove omgaan ? Zal er sowieso wel iets veranderen ? Worden er fundamentele andere keuzes gemaakt ? En hoe zal de nieuwe oppositie met dit alles omgaan ? Hoe zal ze zich weten te positioneren ? Vele vragen, voorlopig nog weinig antwoorden. De overwegend vage, erg algemene beleidsintenties van het nieuwe schepencollege bieden niet meteen soelaas. Echt kleur bekennen is er nog niet bij. Of toch, opvallend op hoeveel terreinen men het vorige beleid zondermeer wenst verder te zetten. Hier en dan een aangepaste verwoording of een nieuwe verpakking kan dit niet verbergen.

Als plaatselijke ACW-afdeling hebben we er geen moeite mee om minstens zelf duidelijkheid te creëren. We willen ons niet wegstoppen. Samen met alle Hovenaars hebben we er volop belang bij dat ons dorp de komende jaren degelijk, kwaliteitsvol bestuurd wordt. Een bestuur dat onbevangen kiest voor een warm, hartelijk en sociaal samenleven, mag op onze ondersteuning rekenen.

Als lokaal ACW-mandataris wil ik evenzeer duidelijk zijn. Het kartel CD&V – Open VLD, waarbinnen we ons engageerden, leidde niet tot succes. Bij de evaluatie, die onderhand invulling kreeg, waren we dan ook zonder meer kritisch en erg terughoudend rond het verder zetten van dit kartel. Toch besliste een meerderheid binnen de partijinstanties om met dit project door te gaan.

Niet eenvoudig om daar vanuit onze geëigende ACW-positie mee om te gaan. Aversie tegenover het blauwe, liberale gedachtegoed is bij mezelf, bij onze bestuursleden en in onze ruimere achterban evident nooit ver weg.

Op basis van het, door onze inbreng, uitdrukkelijk sociaal georiënteerde kartelprogramma kozen we ervoor om dit gezamenlijke lokale project toch te blijven ondersteunen. Dit omwille van de warme lokale uitstraling en de vele diverse enthousiaste mensen die het dragen. We geloven dat we zo, vanuit de oppositie, effectief en gericht aan beleidsbeïnvloeding kunnen doen. Ons geloof is niet onvoorwaardelijk. Niet fout te interpreteren. Wanneer nodig, sturen we aan op evaluatie en zetten druk tot effectieve bijsturing ! Wanneer het moet, zullen we ook anders besluiten.

Jos Peeters
Jos Peeters

Als ACW blijven we trouw aan onze sociaal-economische visie. De politieke vertaling ervan gebeurt bij voorrang via CD&V. De weg die we nu lokaal in Hove volgen, verandert daar niets aan. We willen graag ‘Fan van Hove’ zijn. Zij die menen dat we daarmee ook meteen fan zijn van Alexander De Croo, Annemie Turtelboom en andere Gwendolyn Ruttens, hebben het fout voor. Tussen hun maatschappijvisie en onze doelstellingen gaapt een brede kloof. Ook dit mag best duidelijk zijn.

Jos Peeters
Voorzitter ACW-Hove”.

 

Groen-linkse Hove Beweegt blijft “links lullen – rechts zakken vullen”

Jo Ampe, groen-linkse manitoe en grootgrondbezitter
Jo Ampe, groen-linkse manitoe en grootgrondbezitter

Wie natuurlijk erg opgezet was met deze interne ACW-kritiek binnen het kartel CD&V-Open VLD in Hove, zijn de dames en heren van het groen-linkse Hove Beweegt. In hun interne publicatie “de kleine beweger” maakten ze zich reeds vrolijk met deze moeilijkheden bij een andere politieke concurrent in de oppositie. Ze dachten dat “de gebraden kippen hen zo in de mond zouden vliegen”. Dit is buiten hun illusies gerekend. Binnen ACW-Hove staat er werkelijk niemand te springen om de overstap te maken naar Hove Beweegt. De groen-linksen komen in Hove nog veel te veel over als een elitaire partij van betweters, die vaak vanuit de hoogte naar de problemen van de gewone man en vrouw kijken.

Hilde Vandriessche,  te elitair !
Hilde Vandriessche,
te elitair !

Onze groen-linkse voormannen (m/v) in Hove zijn daarbij ook niet direct boegbeelden in de sociale strijd. Het zijn eerder kaviaar-linksen, die in een mooi pand wonen, een goed inkomen hebben en er vaak een (buitenlands) tweede verblijf op nahouden en van daaruit naar de wereld kijken. Wereldvreemder zijn kan niet! Op de jaarlijkse Rerum Novarum viering van ACW-Hove was er niemand, werkelijk niemand, van Hove Beweegt aanwezig. Geen Jo Ampe, geen Diederik Vandendriessche, geen Hilde Vandriessche, geen Guy Goyvaerts, noch een Ann Van Put en van Nelly Bellens nog gezwegen. De N-VA, hun politieke vijanden, waren er wel vertegenwoordigd.

Guy Goyvaerts, niet veel meer te bespeuren in Hove?
Guy Goyvaerts, niet veel meer te bespeuren in Hove?

Er zal nog veel water door de Koude Beek moeten vloeien, eer Hove Beweegt aansluiting krijgt met de christelijke arbeidersbeweging in Hove (en in Vlaanderen)! En eer Hove Beweegt meer aandacht zal schenken aan volkse en sociale strijd, dan aan eigen private bankrekeningen of (buitenlandse) tweede verblijven en dito luxe-eethuizen !