Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag van “11 Juli” gaat er in Hove een academische zitting, een optreden en een barbecue door. De organisatie is in handen van de gemeentelijke cultuurdienst.

Vlaamse_vlag

Vrijdag 5 juli

Jean-Pierre Rondas spreekt in Hove

‘Ons land op de tweesprong : wordt de zesde staatshervorming een federaal graf of een doorstart ?’ Cultuurfilosoof Jean-Pierre Rondas spreekt op vrijdag 5 juli, om 20 uur in G.C. “De Markgraaf”, Kapelstraat 8. Na zijn spreekbeurt is er tijd voor een babbel en een drankje. Daarmee wordt opnieuw een inhoudelijk luik aan de 11 juli-viering gegeven. Jean–Pierre Rondas (Gent, 1946) studeerde literatuur en filosofie aan de UGent, schreef over Tolkien en vertaalde uit Immanuel Kant. Vijf jaar leraar aan het Sint-Lievenscollege in Gent. Werd in 1980 producer bij de culturele programma’s van de VRT. Maakte daar tot 2011 op Radio 3 en Clara de veeltalige interviewprogramma’s Wereldbeeld en Rondas over internationale cultuur en filosofie. Werkte over taal en natievorming in Israël/Palestina, Noord-Ierland, Zuid-Afrika, Québec en Schotland. Jean-Pierre RondasUitgeschreven interviews met filosofen verschenen in Rondas’ Wereldbeeldenboek (2006). Sinds 2007 was het voornamelijk de hervorming van de huidige Belgische staat (in Vlaamse zin) die zijn aandacht wegdroeg. Hij is actief lid van de Gravensteengroep. Jean-Pierre Rondas, “De hulpelozen van de macht. Het federale graf van de Vlaamse regeringspartijen”. Uitgeverij Pelckmans, Kapellen, 2012, 151blz. , €12,00.

Zondag 7 juli

Om 9.30 uur heeft eerst de traditionele eucharistieviering plaats in de kerk van de Sint-Laurentiusparochie. Na de eucharistieviering wordt om 10.30 uur iedereen met vrienden of familie achter de sporthal verwacht voor het muzikaal gedeelte met Axl Peleman.

Axl Peleman treedt op

Wilde ooit voetballer en piloot worden, maar was niet getalenteerd in eender welke sport en had (en heeft) een ziekelijke hoogtevrees. Kreeg op 9-jarige leeftijd ‘Rubber Soul’ van The Beatles van z’n oom. Besloot bas te leren spelen, omdat Sting en Henny Vrienten blijkbaar veel aantrek van de vrouwen hadden. Stichtte in 1990 het collectief Ashbury Faith en hield er een stapel cd’s, singles, video’s, een hoop tours en duizenden bootlegs aan over. Speelde vanaf 1998 bij de groep Angelico, baste z’n weekends weg bij The Paranoiacs, amuseerde zich (net niet) dood bij Automatic Buffalo (met Luc De Vos), lulde z’n huishuur bij elkaar in French Quiz (Studio Brussel) en gaf les tot de notenbalken z’n oren uitspoten. Deed vanaf 2000 teveel studiowerk als bassist, richtte Camden op (3cd’s, 7 singles, weet ik hoeveel videoclips en 500 optredens op 3 jaar tijd), leerde de juiste (tja, daar valt over te redetwisten) mensen kennen en besloot van ‘den tèlevies’ z’n hobby te maken. Op dit ogenblik heeft hij in zijn moedertaal, het Antwerps, al twee parels van albums bijeen geschreven : ‘Dagget Wet’ (gouden plaat!) en’ In’t Gezicht’. In maart 2011 kwam ‘Volksliekes’dus uit, een zijsprong maar nog steeds in het Antwerps : een boek mét cd vol bijna vergeten Antwerpse volksliedjes. Volksliekes 1 vroeg om een vervolg en Volksliekes 2 is een feit. Tot half september 2013 loopt er ook een tentoonstelling rond Volksliekes in ’t MAS.

Axl Peleman 6

Barbecue en gezellig samenzijn

Ondertussen kan je genieten van een glaasje bubbels. Daarna (rond 13 uur) wordt iedereen verwacht op het terras van de cafetaria van de sporthal aan de Paul van Ostaijenlaan voor de traditionele barbecue. Als deelname in de onkosten wordt gevraagd om voor de barbecue ter plaatse 5 EUR te betalen. Geef vooraf een seintje met hoeveel personen je wenst deel te nemen. Dat kan bij Ann Goyvaerts via e-post : cultuur@hove.be of tel. 03 / 460 33 12. Alles is aangeboden door het gemeentebestuur, de Cultuurraad en de organisatie Vlaanderen feest! ter gelegenheid van 11 juli. Meer info: tel. 03 / 460 33 12 – www.Hove.be .