Geen enkele organisatie van een evenement verloopt vanzelf. Er zitten altijd menselijke krachten en ideeën achter de effectieve uitwerking ervan. Zo ook voor de jaarlijkse Hovese Zomerendfeesten.

Hierover gingen we eens spreken met Willy Lemmens, voorzitter van de Hovese Middenstand.

Willy Lemmens 1Willy werd op 29 januari 1947 geboren in Hove in een groot gezin van twaalf kinderen (8 meisjes en 4 jongens). Zijn vader was jarenlang smid in Hove, eerste aan de “Nieuwen Buiten” en nadien in de Kapelstraat (in de woning waar tot voor enige tijd de modeboetiek ‘Just Different’ was gevestigd). Willy liep lagere school in de Hovese gemeentelijke Rodenbachschool, daarna twee jaar Sint-Gabriëlscollege in Boechout en nadien stapte hij over naar de vakschool van Borgerhout om er de richting automechaniek te volgen. Na zijn studies werkte hij o.a. bij de garages Gonthier, Opel, Gaspard, en voor pechverhelpingsbedrijf Touring Wegenhulp.

In 1970 huwde hij met Frieda en vestigde zich in een nieuwe garage met woning aan de Kapelstraat 102 (vlak voor het station, nu keurslagerij De Laet-Van Haver). Hij was garagehouder voor het merk Toyota. Hij bleef dit doen tot begin 2000. Ondertussen had zijn vrouw een deel van het pand omgetoverd tot een tweedehandsboetiek voor kinderkledij.

 

Middenstandswerking Hove

logo middenstandIn de vroege zeventiger jaren onderging het gemeentecentrum van Hove een grondige verandering. De oude kasseiweg die de Kapelstraat en het Sint-Laureysplein toen was, werd omgevormd tot een – veel te brede – asfaltweg waar dikwijls veel te snel werd gereden. De fietsers hadden maar een beperkte fietssuggestiestrook te beschikking. Deze wegeniswerken gebeurden tijdens de eerste bestuurslegislatuur (1971-76) van voormalig burgemeester Frank Swaelen. Het gemeentecentrum lag toen bijna twee jaar open voor deze werkzaamheden en als compensatie werd er toen een braderij voor de middenstanders opgezet om terug klanten te lokken. Alzo ging de eerste Hovese naoorlogse braderij door in het voorjaar van 1974. Willy Lemmens was er van de eerste minuut bij. “We hebben altijd goed samengewerkt met alle Hovese gemeentebesturen. De braderij gaf een extra uitstraling aan de gemeente Hove. Nadien werd de benaming braderij vervangen door “Zomerendfeesten” omdat dit de lading meer dekte (na de grote zomervakantie en niet meer in het voorjaar). Als middenstandsvereniging organiseerden we ook optredens met Bart Peeters, Jan Leyers en Jean Bosco Safari in o.a. hotel Terelst in Edegem. Hiervan zijn we afgestapt omdat dit veel te duur is. Vroeger hebben we ook enkele Hovese Handelsbeurzen georganiseerd in het voormalige Prinsenhof aan de Kapelstraat en in de sporthal. Dit hebben we ook moeten staken wegens een gebrek aan belangstelling.”

 

Medewerkers gevraagd of einde zomerendfeesten ?

Willy fietst over de meet tijdens de wielerhoogdagVandaag is Willy al enige tijd met pensioen en woont samen met zijn echtgenote in Zoersel. Hij is nog steeds voorzitter van de Hovese Middenstandsraad. Er is begin dit jaar voor korte tijd een persoon opgedaagd om Willy te vervangen als voorzitter van de Hovese middenstandsraad, maar dit was geen groot succes. Het was eerder een politieke putch. Willy heeft het voorzittersmandaat dan terug opgenomen. “De meest positieve ervaring in de middenstandswerking is dat we veel volk op straat kunnen brengen via de braderij. Het grote probleem hierbij is dat we dringend op zoek zijn naar nieuw volk, nieuwe krachten die willen meewerken en iets doen. ‘Nieuw’ heeft niets te maken met de leeftijd van de betrokken medewerkers. Iedereen is welkom om te helpen. Men moet ook geen middenstander zijn om te mogen meewerken. In ieder geval, de zomerendfeesten 2013 waren voor mij de laatste als voorzitter van de Middenstand Hove. Ik stop ermee! Ze moeten maar een andere voorzitter zoeken of anders komt er in 2014 geen uitgave meer van de zomerendfeesten! Geïnteresseerden kunnen altijd met mij contact opnemen op tel. 0475 / 67.45.81. of e-post : frie-willy@hotmail.com .“

We bedanken Willy alvast voor de vele inspanningen die hij heeft gedaan voor de Hovese leefgemeenschap en hopen dat er snel extra versterkingen zich aanmelden voor de Hovese middenstandswerking. Het zou spijtig zijn moesten de Hovese Zomerendfeesten effectief verdwijnen. Dan zou Hove werkelijk verworden tot een echte residentiële slaapgemeente, waar de burgers zich niets meer aantrekken van het samenleven en enkel aan zichzelf denken!