De actie tegen de bouw van een zendmast in de Groenstraat, tussen de twee spoorwegen en op Hove’s grondgebied, heeft reeds 150 handtekeningen opgebracht. Zowel de stad Mortsel als de gemeente Hove hebben een negatief advies uitgebracht over deze bouwaanvraag. Het Vlaams Gewest heeft dit advies weerlegd en toch een vergunning verleend aan KPN.
Onder deze slogan verzamelde het buurtcomité Groenstraat op woensdag 25 september jl. in kasteel Cappenberg (Ritmica) een dertigtal wijkbewoners om over deze zaak meer inlichtingen te geven.
“Ritmica plant een extra bouw voor de school en is dus betrokken partij” aldus Ged. Bestuurder Philip Savelkoul.
Filip Dewitte, coördinator van het comité leidde de vergadering. “Wat staat ons te wachten ? KPN plant een mast van 36 m hoogte om op twee niveau’s antennes te plaatsen. Andere providers kunnen die mast ook nog gebruiken. In Kontich staan masten van 27 m, in Hove op het Belgacomgebouw aan de Boechoutsesteenweg staat ook een hoge. Niet direct sexy omgevingen”.
In april jl. kregen de bewoners inzage in het dossier.
Waarom wil men geen zendmast ?
“Deze geplande zendmast is 36 m hoog, wat veel is. Naast een school en in een beschermd dorpsgezicht. Wat met de straling ? Er is te beperkte wetgeving, verschilt van land tot land. Hoe zal dit evolueren in de toekomst ? Er komt met zo’n inplanting van deze mast zeker een waardevermindering van de betrokken huizen in de buurt van 10 tot 15 %. Als buurtbewoners zijn we niet tegen telecommunicatie, maar dit moet in harmonie met de omgeving zijn. Er is vandaag een enorme concurrentiedruk tussen de verschillende operatoren. Het netwerk 4 G, Base en Mobistar willen hun antennes aan de mast ophangen. De NMBS beschikt over de mast. Willen ook hun eigen netwerk uitbreiden. Voorheen was Windhoek in Mortsel ook een potentiële vestigingsplaats” .
Wat deed het buurtcomité ?
Het dossier bestuderen. 150 handtekeningen inzamelen, zowel Hove en Mortsel negatief advies laten uitbrengen.
De hogere overheid negeert dit advies en geeft toch een bouwvergunning.
Er waren reeds gesprekken met het Mortselse gemeentebestuur en oppositie. Het comité kaartte dit aan op de Mortselse gemeenteraad. De Stad Mortsel is een bondgenoot. Op de Hovese gemeenteraad moet dit nog worden aangekaart door Hovenaars. Zij hebben er spreekrecht.
Om sterker te staan nam het comité een raadsman onder de armen. Dit kost geld. Hiervoor voerde men reeds enkele solidariteitsacties met de verkoop van soep en auto’s wassen. Dit bracht reeds 523 euro op.
Juridische stappen:
Het gaat over heel specifieke wetgeving waarin maar enkele advocaten zijn gespecialiseerd.
Mortsel en Hove namen samen 1 advocaat onder de arm.
Het Buurtcomité heeft ook een advocaat. Hij is ter plaatse komen kijken.
Een verzoek tot schorsing en vernietiging van de bouwaanvraag is ingediend.
Het Buurtcomité gaat nu op zoek naar middelen. Er komen hiervoor nog solidariteitsacties.
Wordt vervolgd.