Taxusinzameling brengt 33.040 euro op voor de Borstkliniek

taxussnoeiselHet snoeisel van een taxushaag vormt de basis voor kankerbestrijdende geneesmiddelen. Het bevat immers het actief bestanddeel baccatine dat verwerkt wordt in kankermedicijnen. Eén vierde van alle kankergevallen wordt behandeld met geneesmiddelen op basis van taxus. Alleen: voor één kilo basisstof heb je wel 12 ton snoeisel nodig.

Van ‘Taxus tegen kanker’ tot ‘Vergroot de Hoop’

In 2006 werd het project ‘Taxus tegen kanker’ gelanceerd. Het opzet was heel eenvoudig: inwoners brachten hun taxussnoeisel gratis naar het containerpark. Daar zorgde boomkwekerij Van Hulle B&C voor het inzamelmateriaal, en haalde ze het taxussnoeisel gratis op. Per ingezamelde m³ schonk Van Hulle B&C een bedrag aan een goed doel ten voordele van kankerbestrijding. Ondertussen heeft de inzamelactie meer bekendheid gekregen met de slogan ‘Vergroot de Hoop’. IGEAN nam in 2008 voor de eerste maal deel aan Vergroot de Hoop. Ook deze zomer deed IGEAN beroep op iedereen die taxus in zijn tuin heeft om dit naar het containerpark te brengen.

Vergroot de Hoop 2013 – de Borstkliniek

relaxzetelDe raad van bestuur van IGEAN besliste om voor de inzameling van taxussnoeisel in 2012 voor de 5de keer samen te werken met Van Hulle B&C. IGEAN heeft, net zoals de voorgaande jaren, de coördinatie van de actie “Vergroot de Hoop” voor de 28 deelnemende gemeenten op zich genomen. Van Hulle B&C betaalt IGEAN 50 euro per m³ ingezameld taxussnoeisel. De opbrengst van de actie van 2013 wordt door IGEAN integraal geschonken aan de Borstkliniek, die een samenwerking is tussen AZ Sint-Jozef te Malle en AZ Klina te Brasschaat.

 

Resultaat Vergroot de Hoop 2013

De Borstkliniek zal met de opbrengst van Vergroot de Hoop 3 projecten realiseren:

  1. Het verbeteren van de communicatie met en informatie voor patiënten;
  2. Het optimaliseren van het comfort van patiënten tijdens de behandeling. De Borstkliniek zal de meest comfortabele zetels aankopen die gebruikt worden voor de patiënten in het oncologisch daghospitaal tijdens het toedienen van de chemotherapie;
  3. Het aanbieden van bijscholing aan borstverpleegkundigen.

Een recordopbrengst in 2013!

taxus opbrengst grafiekDit jaar werd op de containerparken van het samenwerkingsgebied van IGEAN tussen 15 juni en 31 augustus in totaal 660,75 m³ taxussnoeisel binnengebracht, waarmee 660 chemotherapiëen kunnen worden aangemaakt. Bovendien kan IGEAN een opbrengst van 33.040 euro aan de Borstkliniek schenken. Dat is ruim
5.200 euro of 19 % meer dan het recordbedrag van 2012. De continuïteit in de organisatie werpt dus duidelijk zijn vruchten af. Maar het geeft vooral aan dat onze inwoners met een taxushaag de actie een groot hart toedragen. Want zij hebben deze zomer immers met enorm veel zorg en inzet gesnoeid voor het goede doel.
Met 67,60 m³ per 1000 inwoners zamelden de inwoners van de gemeenten van de IGEAN-regio bijna 10 % van de totale hoeveelheid in Vlaanderen in. Dat is een resultaat waar we terecht trots op mogen zijn!

Meer info?
Wouter Meersmans
pers en communicatie IGEAN dienstverlening
IGEAN milieu & veiligheid Doornaardstraat 60 2160 Wommelgem
Tel. 03 350 08 32 – E-mail: wouter.meersmans@igean.be