800px-KRO.svgDe Nederlandse omroepstichting KRO (Katholieke Radio Omroep) maakte een interessante documentaire over hoe de Nederlandse staat en zijn belastingbetalers in de sociale zekerheid worden opgelicht vanuit het buitenland. In dit geval door Bulgaarse Roma.

Vele West Europese landen zijn erg naïef in het verlenen van uitkeringen van allerlei slag aan duizenden vreemdelingen die daar eigenlijk geen recht op hebben. Maar die via het systeem “door de mazen van het net vallen” en er toch van kunnen profiteren. Er is dikwijls sprake van georganiseerde oplichting door misdaadorganisaties. Zo vloeien er elke maand – in alle West-Europese landen – vele tientallen miljoenen euro’s naar mensen die ons sociaal zekerheidssysteem misbruiken. Het probleem is dat er zoveel achterpoortjes open staan, die deze frauduleuze praktijken nog steeds toelaten.

“Arme dorpsvrouw” door Gustave Courbet (1819-1877)
“Arme dorpsvrouw” door Gustave Courbet (1819-1877)

Deze reportage gaat nu over Nederland, maar als men even op zoek gaat zal men snel ook wanpraktijken vinden die toepasbaar zijn op België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, enz …

Het wordt hoog tijd dat al die fraudegevoelige achterpoortjes in de sociale zekerheid worden gesloten en dat onze sociale zekerheid enkel toekomt aan de mensen die daar echt recht op hebben. In ons eigen land leven vele honderdduizenden mensen ook in – verborgen en diepe – armoede. De aandacht van het beleid moet eerst uitgaan naar hen.