Hove heeft sedert jaren een fotoclub die luistert naar de naam “Parallax”.

ParallaxDeze naam heeft wat achtergrondinformatie nodig. Parallax is het verschijnsel dat de schijnbare positie van een voorwerp ten opzichte van een ander voorwerp en/of de achtergrond varieert als het vanuit verschillende posities bekeken wordt. Hoe dichter een voorwerp bij de waarnemer is, hoe meer dit verschijnsel opvalt. Dingen die dichterbij liggen lijken door de verandering van kijkrichting meer mee te schuiven dan voorwerpen die verder weg liggen. Voor het oog lijken bijvoorbeeld vanuit een trein of auto ver verwijderde objecten met de waarnemer mee te bewegen. Vaak wordt parallax meteen als een fout aanzien, maar het verschijnsel wordt ook gebruikt als basis voor bepaalde meetmethoden. Ook het dieptezicht berust voor een deel op parallax.

 

Ontstaan

Fotoclub Parallax ontstond in 1989 toen een groep afgestudeerden van de fotoklas van de Academie voor plastische en toegepaste kunsten uit Hove (vandaag Kunstacademie Hove) het initiatief namen om op regelmatige basis nog samen te komen en iets te doen rond fotografie. Ze doopten de vereniging tot “Foto- en Diakring Parallax”. In 2005 werd deze naam gewijzigd in “Fotokring Parallax”.

“De groep is vrij divers wat samenstelling betreft : de meesten komen van buiten Hove, nl. Kontich, Lier, Edegem, Bonheiden, enz …Wat beroepen en opleidingen betreft treffen we er zowel gepensioneerden, huisvrouwen, buschauffeurs, academici, arbeiders en bedienden aan. De jongste leden hebben een 4-jarige cursus gevolgd aan de Academie van Lier, sommigen volgden de cursussen fotoshoppen bij de LBC in Mortsel. Ze zijn allemaal bezig met foto’s. In groepsverband is het gemakkelijker om elkaar te stimuleren” aldus voorzitter Ludo Van Reeth.

In het vaandel van de club staat “de vrijheid van foto’s te laten zien”. Parallax is nog een vrij jonge fotoclub met geen streng ontwikkelde huisstijl. Ze houden het eenvoudig. Met behulp van een fototoestel en eventueel bijkomende hulpmiddelen ergens een beeld maken dat op een bepaald moment te zien en ook te voelen is. Dit (aan)voelen is soms nog belangrijker dan het louter zien. Want registreren van wat je ziet is met de huidige technische middelen niet zo moeilijk meer. Maar als je in een foto of een die gevoelens kan leggen, dan pas maak je een beeld.

Ludo Van Reeth
Ludo Van Reeth

“Iedereen fotografeert digitaal, behalve nog een ouder lid die het analoog doet. Het zijn allemaal goede foto’s via de toestellen Canon, Nikon, Olympus. We bewerken de foto’s via de PC met allerlei programma’s. Jaarlijks geven we een tentoonstelling. Het onderwerp wordt uit een trommel gekozen. Iedereen kan dan zijn of haar ding doen We brengen reeksen van 5 foto’s. We willen onze hobby laten zien aan de buitenwereld. Alle plaatsen en data zijn goed om foto’s te maken. Men moet vnl. een goed oog hebben en veel geduld. De beste foto’s trekt men vlak bij huis, de landschappen tijdens de vier seizoenen. Dit is een grote uitdaging, want iedereen kan dit zien” aldus Ludo Van Reeth.

De club komt twee maal per maand samen om over allerlei foto’s te praten die men ergens gezien heeft (tentoonstelling, tijdschriften, enz …). Ze zijn aangesloten bij de Antwerpse Vereniging van Fotoclubs en het Centrum voor Beeldvorming. Er worden samen wedstrijden georganiseerd en men kan bij elkaar terecht om materiaal te huren en lesgevers uit te wisselen. De koepels zorgen ook voor de contacten met de overheden en met buitenlandse collega’s.

De club werkt ook samen met andere kunstenaars en verenigingen rond bepaalde thema’s : Week van de Amateurkunsten, Open Monumentendag enz …In 2014 is Parallax 25 jaar jong. Dit gaan ze uitgebreid vieren !

Geïnteresseerden zijn steeds welkom op de tweewekelijkse clubvergaderingen op de tweede en vierde woensdag van de maand en dit van 20.00u. tot 22.00u. in O.C. “De Markgraaf”, Kapelstraat 8 in Hove. Verdere info op www.parallax-hove.be .

 

Volgend fotosalon van 28 november tot en met 1 december 2013

Parallax